Antena 3 Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

11 Mar 2019   •   05:00
CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Sfantul Sofronie s-a nascut la Damasc, in Siria de astazi, in jurul anului 550. In anul 570, calatorind prin Palestina pentru a se inchina la Locurile Sfinte, intra in Manastirea Sfantului Teodosie cel Mare, situata in apropierea Ierusalimului, ca ucenic al monahului Ioan Moshu. Impreuna cu invatatorul sau, va ajunge pe la toate manastirile si nevoitorii din Egipt. Cei doi sfinti devin aparatori ai credintei ortodoxe impotriva unei noi erezii ce incepuse a tulbura viata Bisericii - monotelismul (celor ce sustineau ca in Hristos exista o singura lucrare).

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Imbolnavindu-se de o grea boala de ochi, a fost vindecat de Sfintii Chir si Ioan. In anul 634, Sfantul Sofronie este ales in demnitatea de patriarh al Ierusalimului. Scrisoarea de intronizare sau sinodala, concentreaza invatatura sa hristologica. Dupa ce prezinta invatatura despre Sfanta Treime si intrupare, el abordeaza principiul fundamental al hristologiei: in Hristos se afla un ipostas sau persoana si doua naturi sau firi. El nu vorbeste despre doua vointe, insa, intrucat vorbeste despre doua lucrari, acest lucru este implicit.

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Sfantul Sofronie a fost de fata la aducerea din exilul persan a Cinstitei Cruci, pe care Hristos a fost rastignit.

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Amintim ca Sfantul Sofronie a scris Viata Sfintei Maria Egipteanca, si a alcatuit Randuiala Sfintirii Apei Celei Mari.

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Troparul Sfantului Sofronie

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Sofronie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 11 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Alexie de la Goloseev;

- Sfintei Teodora, Imparateasa Artei;

- Sfantului Cuvios Pion, preotul din Smirna;

- Sfantului Cuvios Gheorghe cel Nou;

- Sfintilor Mucenici Trofim si Talu;

- Aducerii moastelor Sfantului Mucenic Epimah in Constantinopol.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close