Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi
13 Apr 2019   •   03:00

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE.  Sfantul Mucenic Artemon a trait in vremea domniei imparatului Diocletian fiind preot in cetatea Leodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citet timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani. 

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Atunci cand s-a pornit persecutia impotriva crestinilor, Artemon era inaintat in varsta. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Vrajitorii ce se aflau in templu au eliberat multi serpi veninosi pentru a-l ucide pe Artemon. Insa acesta s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a suflat asupra serpilor, omorandu-i pe toti. Vazand aceasta minune, Vitalis, mai marele vrajitorilor a ingenucheat inaintea lui Artemon si a strigat: "Mare este Dumnezeul Crestinilor!" 

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Sfantul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, impreuna cu mai multi pagani. Multi din cei botezati au fost hirotoniti diaconi si preoti iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Dar incercarile aveau sa continue pentru batranul Artemon. Judecatorul a pregatit o groapa cu pacura incinsa, in care planuia sa-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin randuiala dumnezeiasca, judecatorul insusi si-a pierdut viata in acea groapa.

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Dupa aceste intamplari, Sfantul Artemon a trait liber inca o vreme. Continuand persecutiile impotriva crestinilor, Sfantul Artemon a fost prins si omorat prin decapitare, in anul 303.

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Troparul Sfantului Mucenic Artemon

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Mucenicul Tau Doamne Artemon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 13 APRILIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Dimitrie Peloponisiu;

- Sfintilor muceniri Maxim, Cvintilian si Dada;

- Sfantului mucenic Elefterie Persul;

- Sfantului mucenic Teodosie;

- Sfantului mucenic Zoil;

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close