CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

13 Mar 2019   •   03:30
CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Sfanta Ipomoni s-a nascut in jurul anului 1372 in familia lui Constantin Dragastes, unul dintre conducatorii si mostenitorii regatului sarb al lui Stefan Dusan. Este demn de amintit faptul ca multi dintre stramosii ei au fost sfinti, precum Sfantul Stefan Nemanja sau Sfantul Simeon Izvoratorul de Mir. Sfanta Ipomoni este praznuita de doua ori pe an, pe 13 martie (in ziua trecerii sale la cele vesnice) si pe 29 mai (ziua caderii Constantinopolului si a mortii fiului ei, Imparatul Constantin XI Paleologul).

CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Sfantul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgnonit de imparatul Leon Armeanul (813-820) in insula Proconis, pentru ca a sprijinit cinstirea sfintelor icoane. A trecut la cele vesnice in anul 828, dupa 13 ani de chinuri petrecuti aici.

CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. In secolul al IX-lea, imparatii Teodora si Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan si l-au ales ca patriarh pe Metodie. Dupa patru ani, patriarhul Metodie a cerut imparatilor sa-i permita sa aduca la Constantinopol moastele Sfantului Nichifor.

CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Dupa ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine cativa preoti si monahi si s-au dus in insula Proconis. In manastirea Sfantului Mucenic Teodor, au aflat cinstitul trup al Sfantului Nichifor, intreg cu totul, neavand nici urma de stricaciune si dand buna mireasma.

CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Moastele sale au fost asezate mai intai in Biserica Sfintei Sofia, iar a doua zi, in Biserica "Sfintii Apostoli". Sfantul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxa si pe 2 iunie.

CALENDAR ORTODOX 13 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintilor Mucenici African, Publiu si Terentiu;

- Sfantului Aviv din Ermupolis;

- Sfintei Mucenite Cristina din Persia;

- Sfantului Sfintitului Mucenic Publiu, episcopul Atenei.

- Sfanta Ipomoni. 

 

Parteneri
x close