Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Ce sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Ce sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Ce sărbătorim astăzi
Sursa foto: Foto: calendarortodox.ro
13 Oct 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe 13 octombrie si Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi. Mentionam ca in anul 1996 a fost adusa la Iasi, racla cu capul Sfantului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia).

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. La propunerea IPS Mitropolit Daniel, astazi Patriarhul BOR, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca in data de 13 octombrie sa se faca pomenirea "Aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi". Aceasta sarbatoare apare consemnata in calendarul crestin ortodox roman cu cruce neagra, din anul 1997.

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Sfantul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfantul Papil a fost diaconul sau. Ei au patimit in locul nasterii lor - cetatea Pergam, in vremea imparatului Decius si a proconsulului Valerius. Au fost legati si tarati de cai, insa, un inger al Domnului le-a vindecat ranile. Agatodor, servitorul lui Carp a marturisit ca si el este crestin si a fost supus si torturii. Au fost legati din nou si tarati de cai. Sfantul Carp a fost atat de rau batut, incat tot trupul ii era o rana. Cu toate acestea el zambea, marturisind ca face acest lucru pentru ca a vazut cerurile deshise si pe Domnul sezand pe tron, inconjurat de heruvimi si serafimi.

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Sfantul Papil, desi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a facut pe multi sa primeasca credinta in Hristos.

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Au fost aruncati la fiare, dar au iesit nevatamati. Apoi au fost pusi intr-un cuptor de foc. In flacari a sarit si Agatonica, sora Sfantului Carp, insa, focul nu s-a atins de ei. Dupa alte chinuri, au fost decapitati cu sabia.

CALENDAR ORTODOX 13 OCTOMBRIE. Tot astazi facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Florentie;

- Sfantului Mucenic Dioscor;

- Sfantului Nichita Patriciu, marturisitorul;

- Sfantului Mucenic Veniamin, diaconul;

- Sfantului Mucenic Antigon;

- Sfintei Mucenite Hrisi.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close