Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 14 februarie 2022. Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin

Calendar ortodox 14 februarie 2022. Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin

Calendar ortodox 14 februarie 2022. Puţină lume ştie că, de fapt, la creştinii ortodocşi, Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe 14 februarie.

Calendar ortodox 14 februarie 2022. Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    13 Feb 2022   •   19:56

Calendar ortodox 14 februarie 2022 reprezintă o sărbătoare dedicată Sfinţilor Cuvioşi Auxentiu, Maron şi Avraam şi nicidecum nu este sărbătorit Sfântul Valentin, aşa cum multă lume crede.

Din nefericire, în absenţa unei culturi ortodoxe şi căzând pradă tradiţiei profane, mulţi oameni asimilează sărbătoarea Sfântului Valentin cu data de 14 februarie. Deşi despre Valentine's Day a auzit toată lumea, despre viaţa Sfântului Valentin nu cunoaşte nimeni mai nimic.

Totodată, cu toate că ziua de 14 februarie este dedicată unui "Sfânt Valentin", calendarul ortodox nu leagă de această dată calendaristică niciun sfânt cu acest nume.

Fundamentată pe o sărbătoare catolică, cu specific occidental şi care a căpătat valenţe profane, străine spaţiului ortodox, sărbătoarea Sfântului Valentin este denaturată şi transformată într-un eveniment de marketing şi, de fapt, într-o sărbătoare "fără sărbătorit".

În calendarul ortodox găsim mai mulţi sfinţi cu acest nume. Astfel, Sfântul Mucenic Valentin, preotul din Roma, este sărbătorit în fiecare an la data de 6 iulie, în timp ce Sfântul Mucenic Valentin, episcopul de Terni, este cinstit de Biserica Ortodoxă la data de 30 iulie. Nu în ultimul rând, Sfântul Mucenic Valens, originar din localitatea Elia, Ierusalim, devenit martir în anul 309, este pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 16 februarie.

Calendar ortodox 14 februarie 2022. Când este sărbătorit, de fapt, Sfântul Valentin

Calendar ortodox 14 februarie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră

În realitate, în fiecare an pe 14 februarie, Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe Sfinţii Cuvioşi Auxentiu, Maron şi Avraam.

Aşadar, sărbătoarea de Sfântul Valentin este pe data de 30 iulie, în fiecare, potrivit calendarului ortodox.

Din punct de vedere etimologic, numele Valentin şi toate derivatele sale sunt de origine latină şi sunt explicate, în mod tradiţional, prin participiul verbului valere, care se traduce prin a fi puternic, a fi sănătos.

Într-adevăr, prin credinţa sa energică, prin faptele sale deosebite, prin moralitatea exemplară şi prin activitatea misionară ireproşabilă, Sfântul Mucenic Valentin a confirmat tăria şi puterea credinţei în Hrisos, precum şi sănătatea vieţii comunităţii pe care a păstorit-o.

×
Subiecte în articol: calendar ortodox Sfantul Valentin
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close