Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?
Sursa foto: Foto: Doxologia.ro
15 Noi 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte. Acest post se incheie pe 24 decembrie.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Sfantul Paisie de la Neamt este unul din marii nevoitori si innoitori ai monahismului romanesc din veacul al XVIII-lea. Este cunoscut si sub numele de Paisie Velicicovski. Este pomenit de Biserica Ortodoxa Romana in fiecare an, la data de 15 noiembrie. S-a nascut la 21 decembrie 1722 ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Luand hotararea de a se calugari, ajunge la manastirile Liubetk si Medvedovschi. Nemultumit de viata de aici, ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Impreuna cu prietenul sau Alexie, decide sa plece in Tarile Romane.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Ajuns in Tara Romanesca vietuieste in schiturile Dalhauti, Traisteni, Poiana Marului si Carnu. Ii cunoaste pe schimonahii Vasile de la Poiana Marului, Onufrie de la Carnu si alti parinti cu viata aleasa.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Dupa o vreme ajunge la Sfantul Munte Athos, unde este tuns in monahism si unde se nevoieste timp de 17 ani. Paraseste Sfantul Munte in anul 1763 si ajunge la schitul Varzaresti, din partile Buzaului. De aici se indreapta spre Moldova. Este numit staret la Manastirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Vietuieste aici din anul 1763 pana in 1775, cand, datorita ocupatiei austriece, se retrage cu intreaga obste la Manastirea Secu.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Paisie va primi in dar de la voievodul Constantin Moruzzi Manastirea Neamt. Astfel,  va lasa la Secu pe duhovnicul Ilarion si se  va muta la Neamt. Numarul vietuitorilor nemteni s-a ridicat la 700, intre care erau moldoveni, munteni, transilvaneni, rusi, ucrainieni, bielorusi, greci, bulgari, sarbi si chiar fosti necrestini trecuti la Ortodoxie. In anul 1791, Paisie a fost hirotesit arhimandrit de catre arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov. In ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele vesnice si a fost ingropat in biserica mare a manastirii Neamt.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat in 1988. In sedinta Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 20 iunie 1992, s-a hotarat generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamt si in Biserica noastra.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Troparul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Condacul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Pe Cuviosul Paisie de la Neamț, vasul cel ales al Duhului Sfânt, pe părintele Filocaliei românești și dascălul cel cu mulți ucenici, care a hrănit pe toți cu învățăturile Sfintelor Evanghelii, înnoind multe mănăstiri, să-l lăudăm astăzi după cuviință, cântându-i împreună cu cetele cerești: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, lauda Moldovei și cununa Cuvioșilor!

CALENDAR ORTODOX 15 NOIEMBRIE. Tot astazi, Biserica face pomenirea:

- Sfintilor Mucenici si Marturisitori Gurie, Samona si Aviv;

- Sfantului Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei;

- Binecredinciosilor imparati Iustin si Teodora;

- Sfintilor Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close