CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

16 Mar 2019   •   02:00
CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE. Sfantul Sabin a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Era originar din Ermuopole (Egipt). Din cauza persecutiilor impotriva crestinilor, Sfantul Sabin se va retrage in munti impreuna cu alti crestini. Un cersator, care primea hrana de la Sfantul Sabin, il va vinde slujitorilor de idoli, precum a facut Iuda cu Hristos, pe doi galbeni. A fost dus inaintea tribunalului nelegiuirii cu alti sase crestini. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, a fost strapuns cu unghii de fier, ars si apoi inecat intr-un rau, luand in acest fel, cununa muceniciei.

CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE.  Troparul Sfantului Mucenic Sabin Egipteanul

CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE. Mucenicul Tau, Doamne Sabin, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE. Sambata Sfantului Teodor este prima sambata din Postul Sfintelor Pasti. Este ziua in care ii pomenim pe cei adormiti, dar il praznuim si pe Sfantul Teodor Tiron. Desi, martirul sau este cinstit pe 17 februarie, Biserica i-a dedicat prima sambata din Postul Mare pentru minunea petrecuta in timpul imparatului Iulian Apostatul. Acest imparat a dat ordin ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate alimentele din piete cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Se dorea ca prin aceasta lucrare sa-i oblige pe crestini sa intrerupa postul si sa consume jertfe aduse idolilor. Sfantul Teodor i se arata in vis episcopului Eudoxie si ii porunceste sa le comunice crestinilor sa nu cumpere nimic din piata si sa manance grau fiert cu miere.

CALENDAR ORTODOX 16 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Papa;

- Sfantului Mucenic Iulian din Cilicia;

- Sfantului Ioan din Manastirea Rufiane;

- Sfantului Mucenic Roman din Parion;

- Sfintilor zece mucenici din Fenicia;

- Sfantului Alexandru, Episcopul Romei;

- Sfantului Cuvios Aninas, facatorul de minuni;

- Sfantului Cuvios Hristodul.

 

Parteneri
x close