Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?
16 Oct 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Sfantul Mucenic Longhin Sutasul a facut parte din armata condusa de Pontiu Pilat. El a fost cel care a avut in comanda paza Crucii la Rastignirea Domnului si paza Sfantului Mormant.

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Datorita minunilor petrecute la moartea Domnului (pamantul s-a cutremurat, soarele s-a intunecat, mormintele s-au deschis si pietrele s-au despicat), acesta a marturisit: "Cu adevarat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu" (Matei 27: 54).

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Cand iudeii au aflat de Invierea lui Hristos, au mers sa-i mituiasca pe soldati, ca acestia sa spuna ca trupul Domnului a fost furat de ucenicii Sai. Longhin insa nu s-a lasat cumparat, ci a lepadat centura militara si s-a botezat impreuna cu alti doi soldati. Impreuna cu cei doi a parasit Ierusalimul si a mers in Capadocia. Aici a convertit pe multi pagani la crestinism.

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Iudeii au insitat atat de mult ca Longhin sa fie ucis, incat Pilat va trimite soldati sa-l prinda si sa-l ucida prin decapitare. Sfantul Longhin cunoscandu-si sfarsitul a iesit in intampinarea soldatilor si i-a primit la el cu multa caldura. Pe cand soldatii dormeau, Sfantul Longhin s-a rugat toata noaptea pentru iesirea sufletului sau. In zori, soldatii au ramas uimiti sa afle ca cel care i-a gazduit este cel cautat sa fie ucis. Au dorit sa nu-l omoare, dar Sfantul Longhin le-a cerut sa implineasca porunca primita. Acestia l-au decapitat, iar capul sau a fost adus la Ierusalim ca Pilat sa fie incredintat de moartea acestuia.

CALENDAR ORTODOX 16 OCTOMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- A doi sfinti mucenici care au murit impreuna cu Sfantul Longhin;

- Sfintilor Mucenici Leontie, Dometie, Terentie si Domnin;

- Sfantului Cuvios Mal.

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close