Antena 3 Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Ce sfântă mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Ce sfântă mare sărbătorim astăzi

16 Sep 2019   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Ce sfântă mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Sfanta Eufimia s-a nascut in Calcedon si a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Tatal ei, senatorul Filofron si mama sa, Theodorisia, erau crestini. Pentru ca refuzat sa implineasca porunca proconsului Pricus de a aduce jertfe idolilor, a fost supusa la multe chinuri. Cand a fost intrebata de ce a sfidat porunca data de proconsul, Sfanta Eufimia a raspuns: "Comanda imparatului si a ta se cuvine sa fie implinita atunci cand nu este contrara poruncii lui Dumnezeu. Dar daca ea este potrivnica poruncii lui Dumnezeu, atunci ea nu numai ca nu trebuie implinita, dar trebuie si combatuta”. A fost aruncata intr-un cuptor incins, intr-o apa plina de taratoare otravitoare, dar insemnandu-se cu semnul sfintei cruci, a iesit nevatamata. Si-a dat sufletul cand a fost aruncata la fiarele salbatice.

CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Sfanta Eufimia mai este praznuita pe 11 iulie, cand facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. (Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta - in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei).

CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Moastele Sfintei Eufimia pot fi venerate in Catedrala patriarhala "Sfantul Gheorghe" din Fanar.

CALENDAR ORTODOX 16 SEPTEMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Mucenite Meletina;

- Sfintei Mucenite Sevastiana, ucenica Sfantului Apostol Pavel;

- Sfintilor Isachie, Iosif din Georgia si Ludmila;

- Sfintului Cuvios Dorotei din Egipt;

- Sfantului Procopie Cehul;

- Sfantului Ierarh Ciprian, mitropolit de Kiev.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close