x close

Calendar ortodox 17 februarie. Ce sărbătoresc astăzi creștinii ortodocși

17 Feb 2020   •   00:30
Calendar ortodox 17 februarie. Ce sărbătoresc astăzi creștinii ortodocși

Calendar ortodox 17 februarie. Anul acesta Triodul incepe pe 17 februarie, cu trei saptamani inainte de Postul Mare si dureaza pana in Sambata Pastilor, avand 10 saptamani.

Perioada Triodului se imparte in Duminicile pregatitoare, Postul Mare si Saptamana Patimilor. Este o perioada ce cercetare si de pocainta.

Este timpul in care suntem datori sa ne intoarcem de la lucrurile impotriva firii la cele dupa fire, de la pacat la virtute si de la diavol la Dumnezeu.

Participarea la slujbele Triodului ne va descoperi ceea ce marturisea parintele Teofil Paraian, ca la biserica noi invatam rugandu-ne si ne rugam invatand.

Calendar ortodox 17 februarie. Cine este Sfântul Teodor Tiron

Sfantul Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxa in ziua de 17 februarie, a dobandit cununa muceniceasca in anul 306, in timpul persecutiei pornite impotriva crestinilor de catre imparatii Maximian si Maximus.

Imediat dupa ce Teodor a intrat in armata romana, si izbucnind in orasul Amasia persecutia contra crestinilor, acesta nu a dorit sa ascunda faptul ca este crestin. Pentru acest motiv, a fost inchis in temnita, fiind lasat sa moara din lipsa apei si a hranei.

Mantuitorul, insa, i S-a aratat Sfantului Teodor in temnita, zicandu-i: "Nu te teme, Teodore, caci Eu sunt cu tine; de hrana cea trupeasca si de bautura cea pamanteasca de acum nici sa nu te mai atingi, caci cu Mine vei fi in imparatia Mea cea cereasca si vesnica". Tot acum, i s-au aratat sfantului multi ingeri, astfel incat, ostasii care pazeau temnita, s-au umplut de spaima.

Dupa aceasta, Sfantul Teodor a trecut la Domnul, fiind aruncat in foc.

Sinaxarul aminteste de o minune a Sfantului Teodor, petrecuta in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363),  cand acesta dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor Tiron, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere (coliva).

In amintirea acestei intamplari minunate, Biserica Ortodoxa sarbatoreste anual pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron, in prima sambata a Postului Mare, cunoscuta si sub numele de Sambata Sfantului Teodor sau a colivelor.

Calendar ortodox 17 februarie. Troparul Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron

Mari sunt faptele credinţei! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuieşte sufletele noastre.
Tot in aceasta zi facem pomenirea:

- Sfintei Mariamna, sora sfantului Apostol Filip;

- Preacuviosului Auxiviu;

- Preacuviosului Teostirict;

- Sfantului Mina Calicheladul;

- Sfantului Ierarh Ermoghen, Patriarhul Moscovei;

- Cuviosului Salaman;

Citeşte mai multe despre:

Calendar ortodox 17 februarie
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati