Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 17 iulie 2023. Sărbătoare de Sfânta Mare Muceniţă Marina, izbăvitoarea de duhuri rele

Calendar ortodox 17 iulie 2023. Sărbătoare de Sfânta Mare Muceniţă Marina, izbăvitoarea de duhuri rele

Calendar ortodox 17 iulie 2023. Sărbătoare pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Mare Muceniţă Marina.

Calendar ortodox 17 iulie 2023. Sărbătoare de Sfânta Mare Muceniţă Marina, izbăvitoarea de duhuri rele
Sursa foto: Doxologia.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iul 2023   •   22:00

Sărbătoare importantă astăzi, 17 iulie, pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Muceniţă Marina.

Sfânta Mare Muceniţă Marina s-a născut din părinti de neam bun, însă aceștia nu erau binecredincioși. 

După moartea mamei sale, Marina a fost încredințata de către tatăl ei unei femei. Abia de la vârsta de 12 ani, Marina a învățat credința în Hristos.  După această vârstă, Marina a luat hotărârea de a rămâne fecioară şi de a-şi închina toată viata lui Hristos.

Sfânta Marina şi-a petrecut astfel viaţa în rugăciune până la cincisprezece ani, când a fost pârâtă dregătorului cetății. Acesta a arestat-o şi văzând totuşi cât este de frumoasă a vrut să o ia de soţie.

Calendar ortodox 17 iulie 2023. Sărbătoare de Sfânta Mare Muceniţă Marina

Sfânta Marina s-a rugat Mântuitorului să primească botezul muceniciei, aşa cum l-au primit şi ceilalţi mucenici.

Sfânta Muceniţă Marina a refuzat să se închine idolilor, motiv pentru care a fost bătută şi aruncată în temniţă. După acesta, dregătorul cetăţii a poruncit să-i fie tăiat capul. 

Patimirile ei au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, "a privit la toate muncile ei şi s-a învrednicit a fi văzător al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”, scrie creştinortodox.ro

Rugăciune către Sfânta Mare Muceniţă Marina

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Marina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre si impliniste-ne dorintele grele.
Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Lucrul cel nestătător şi stricăcios al celor trecătoare, înţelepţeşte l-ai trecut cu vederea, cu înţeleaptă minte fiind împodobită, muceniţă a lui Hristos şi după dreptate te-ai învrednicit de strălucirea cea de sus.

Cu înţelepciunea şi cu darul luminându-se mintea ta, Sfântă Mare Muceniţă Marina, de îngrozirile tiranilor nu te-ai temut, muceniţă a Mântuitorului, cu dumnezeiască putere fiind întărită.

Nu este sfânt ca Domnul şi nu este drept ca Dumnezeul nostru, pe Care Îl laudă toată făptura; şi nu este drept afară de Tine, Doamne.
Sfânta Marina, muceniţă a lui Hristos, te lăudăm pe tine noi, credincioşii. Că pe tiranul vrăjmaş, cu puterea Crucii cu picioarele tale l-ai călcat vitejeşte şi te-ai făcut nouă vitează în credinţă, toată puterea vrăjmaşului călcând şi din cer ai luat cununa pe capul tău, pururea mărită. Pe Hristos roagă-L să mântuiască pe toţi cei ce să vârşesc sfântă pomenirea ta."

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close