Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 17 IUNIE. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 17 IUNIE. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 17 IUNIE. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși
17 Iun 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 17 IUNIE. In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu.". Insa, in calendarele romanesti aceasta zi este trecuta ca sarbatoare a Sfintei Treimi.

CALENDAR ORTODOX 17 IUNIE. Se pare ca aceasta denumire a fost data sub influenta catolica. La catolici, Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de dupa Rusalii este numita Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar.

CALENDAR ORTODOX 17 IUNIE. La sinodul II ecumenic, tinut in anul 381 la Constantinopol, a fost respinsa invatatura lui Macedonie, care afirma ca Sfantul Duh este o "creatura". Aici s-au alcatuit celelalte articole din Crez si s-a marturisit ca Sfantul Duh purcede din Tatal si "este impreuna cu Tatal si cu Fiul inchinat si marit".

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close