Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Sfantul Alexie a fost singurul copil al dregatorului Eufimian. Cu cat inainta in viata, cu atat crestea in sufletul lui si dorinta nemurii si a vietii vesnice. Toate bunatatile pamantesti i se pareau lucruri de nimic.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?
17 Mar 2020   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIEEufimian l-a cununat pe Alexie cu o fecioara incuviintata, dar impotriva vointei tanarului. De aceea, chiar din seara nuntii, Alexie a parasit in taina nu doar legatura pe care nu a dorit-o, ci si casa parintilor sai. A fugit la biserica din Edesa, unde a stat 18 ani, imbracat saracacios si hranindu-se din mila celor care veneau la biserica.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Cand s-a facut cunoscut celorlalti ca este un om al lui Dumnezeu, el s-a inspaimantat de lauda oamenilor ca de o primejdie de moarte, si in taina a plecat spre Tarsul Ciliciei. Insa, corabia cu care calatorea a naufragiat, a fost luata de vanturi si purtata pe ape pana la Roma, locul nasterii sale.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Sfantul Alexie a vazut in aceasta intamplare mana lui Dumnezeu, si astfel a hotarat sa mearga la casa tatalui sau si acolo, sub chip de strain, sa-si petreaca in continuare cu pocainta cealalta vreme a vietii sale. Ajuns in casa parintilor, nemaifiind cunoscut de nimeni, a fost luat in deradere si batjocorit de servitori.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Cand i s-a apropiat sfarsitul, el a alcatuit o scrisoare, a strans-o in mana, si intinzandu-se, si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu in ziua de 17 martie. Dupa o descoperire dumnezeiasca in Biserica celor Doisprezece Apostoli, imparatul si patriarhul au primit porunca de a-l cauta pe "omul lui Dumnezeu”. La scurt timp, s-a descoperit ca acest "om al lui Dumnezeu" era fiul lui Eufimian, care traise ca un cersator in curtea acestuia, timp de saptesprezece ani.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Imparatul a citit scrisoarea cu voce tare si toti au fost cuprinsi de spaima. La atingerea de sfintele sale moaste bolnavii se vindecau, caci din trupul lui izvora un mir bine-mirositor.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Trupul Cuviosului Alexie a fost ingropat cu cinste in Biserica "Sfantul Apostol Petru".

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Troparul Sfantului Cuvios Alexie

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Alexie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Pavel;

- Sfantului Cuvios Teostirict Marturisitorul;

- Sfantului Mucenic Marin;

- Sfantului Patrick, episcopul si luminatorul Irlandei (383-461).

×
Subiecte în articol: CALENDAR ORTODOX 17 MARTIE
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close