Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 18 octombrie 2023. Sfântul Evanghelist Luca, cel mai iubit dintre apostoli

Calendar ortodox 18 octombrie 2023. Sfântul Evanghelist Luca, cel mai iubit dintre apostoli

Calendar ortodox 18 octombrie 2023. Sărbătoare în calendar ortodox pentru creștini de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Calendar ortodox 18 octombrie 2023. Sfântul Evanghelist Luca, cel mai iubit dintre apostoli
Sursa foto: doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    17 Oct 2023   •   22:52

În fiecare an, pe 18 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Considerat cel mai iubit dintre discipolii Mântuitorului și unul dintre cei patru evangheliști, Sfântul Luca s-a născut în Antiohia Siriei. În tinerețe, acesta a studiat medicina, filozofia și arta.

Îl întâlnește pe Mântuitorul Iisus Hristos în Teba Boetiei, loc în care avea grijă de bolnavi în calitatea sa de medic. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus. 

Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Apostolul Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

A trecut la cele veșnice la vârsta de 80 de ani, când niște pagani l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia.

Sărbătoare în calendar ortodox 18 octombrie 2023 de Sfântul Apostol Luca

Potrivit tradiției creștine, Sfântul Apostol Luca este considerat cel mai iubit dintre apostoli, dar și patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Născătoarei de Dumnezeu, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. 

Sfântul Luca a pictat în total 12 icoane cu Maica Domnului. O parte dintre aceste icoane au fost duse de cei doisprezece apostoli pe plaiurile unde şi-au săvârşit apostolatele.

După mulți ani, aceste icoane au fost redescoperite într-un mod miraculos. De exemplu, în timpul rugăciunii sale, Sfintei Eufrosina i s-a arătat Fecioara Maria, care i-a indicat unde se afla una dintre icoane: "Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul şi pictorul Luca”. La Schitul Nămăieşti, din Târgovişte, se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii, realizată chiar de Sfântul Apostol Luca. Icoana o întruchipează pe Sfânta Fecioară Maria cu pruncul Iisus Hristos, în braţe.

Se spune că însăşi Maica Domnului i-a cerut Sfântului Luca ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de Mântuitor şi să fie date celor 12 apostoli, pentru a fi duse în întreaga lume. Dintre ele, au mai rămas trei, una la Schitul Nămăieşti, alta în Grecia şi a treia la Vatican.

Calendar ortodox 18 octombrie 2023. Rugăciune puternică către Sfântul Apostol Luca

De sărbătoare Sfântul Apostol Luca, creştinii ortodocşi pot rosti cea mai puternică rugăciune către Sfântul Evanghelist Luca.

“Prin tine, Sfinte Apostol şi Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit şi nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.

Dar precum la înmulţirea pâinilor, prin Sfinţii Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stapânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate.

Roagă-L pe Preabunul Dumnezeu, ca un Preaiubitor de oameni să le ierte toate păcatele rudeniilor mele, prietenilor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor, care vor fi căzut în păcate doar de ei şi de Domnul ştiute.

Pe toţi să ne lumineze Domnul Hristos şi să ne dăruiască pocăinţă statornică şi deplină.

Iarăşi te rog, Sfinte Luca, roagă-te Domnului şi pentru sufletele adormiţilor robilor Săi de aici şi pretutindenea, de acum şi din toate timpurile; să-i miluiască cu mila Sa cea bogată şi păcatele, de vor fi avut, să nu le socotească.

Încă iarăşi te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieţii mele, să Se milostivească şi să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe

care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea; Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close