x close

Calendar ortodox 19 februarie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

19 Feb 2020   •   00:30
Calendar ortodox 19 februarie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 19 februarie. Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia au trait in vremea imparatului Nero. Sfantul Arhip a fost episcop in cetatea Colose, din Frigia. Sfantul Filimon a fost convertit la crestinism de Sfantul Apostol Pavel, si in casa lui se adunau crestinii pentru a participa la rugaciunea comuna. Sfanta Apfia, sotia lui Filimon, randuia biserica din casa ei.

Calendar ortodox 19 februarie. Cand paganii din Colose au serbat-o pe zeita Artemida, Arhip, Filimon si Apfia au fost prinsi in biserica de pagani, si au fost dusi inaintea ighemonului Artocles. Arhip refuza sa jertfeasca idolilor, fapt pentru care va fi ingropat pana la brau si ucis cu pietre. Sfintii Filimon si Apfia fiind supusi la multe chinuri, s-au savarsit muceniceste.

Calendar ortodox 19 februarieTroparul Sfantului Apostol Arhip

Apostole Sfinte, Arhip, roaga-L pe milostivul Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre.

Calendar ortodox 19 februarieTot in aceasta zi, facem pomenirea cuvioasei maicii noastre, Filoteia din Atena.

Calendar ortodox 19 februarieSfanta Mucenita Filoteia s-a nascut in Atena, in anul 1522. S-a nascut ca rod al rugaciunii parintilor ei Syriga si Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula. Dupa trei ani de casatorie, sotul ei a murit iar ea a hotarat sa intre in monahism.

Calendar ortodox 19 februarieA infiintat o manastire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintai Chemat. Aici ii va adaposti pe crestinii care nu au lepadat credinta in Hristos si urmau a fi omorati. Este batuta de turci si amentintata cu moartea in cazul in care nu va renunta la credinta in Hristos.

Calendar ortodox 19 februarieIn ajunul praznicului Sfantului Dionisie Areopagitul, este torturata de turci, fiind lasata din mainile lor mai mult moarta decat vie. Plangand de durere, surorile manastirii au luat trupul insangerat al sfintei mucenite si l-au dus la Kalogreza, unde au facut trecerea ei catre cele vesnice la 19 februarie 1589.

Calendar ortodox 19 februarieTot astazi, face pomenirea:

- Sfintilor Mucenici Maxim;

- Teodot, Isihie si Asclepiodota;

- Sfantului Cuvios Conon;

- Sfantului Cuvios Ravula;

- Sfintilor Cuviosi Marturisitori Evghenie si Macarie;

Citeşte mai multe despre:

Calendar ortodox 19 februarie
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati