Antena 3 Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

20 Aug 2019   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi
Sursa foto: Foto: Doxologia

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Sfantul Proroc Samuel a trait cu 1000 de ani inainte de Intruparea Domnului. Fiu al lui Elcana si al prorocitei Ana, a fost ultimul judecator al evreilor. Precizam ca s-a nascut in perioada cand poporul evreu era condus de judecatori. A fost rod al rugaciunii parintilor sai. Acesta este motivul pentru care Ana l-a dus pe Samuel la templul Domnului, cand acesta a implinit varsta de trei ani.

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Locuind langa Chivotul Legii, Samuel a avut la varsta de 12 ani o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau sa cada asupra casei marelui preot Eli din pricina depravarii si desfraului fiilor acestuia: Ofni si Fineea. Descoperirea s-a implinit in curand, caci filistinii i-au robit pe israeliti si i-au ucis pe fiii lui Eli si au luat cu ei Chivotul Legii. Eli, marele preot, a murit in momentul in care a auzit de pierderea Chvotului Legii si a celor doi fii ai sai. Vreme de 20 de ani, poporul lui Israel a ramas rob la filisteni. Dupa aceasta perioada, Dumnezeu l-a trimis pe Samuel inaintea poporului ca sa ii predice pocainta. Poporul s-a pocait, a lepadat idolii filistenilor si au inceput a umbla in caile Domnului, recunoscand in Samuel pe prorocul, preotul si judecatorul lui Dumnezeu. Filistenii au mai pornit razboi, dar acum, sub conducerea lui Samuel, a biruit Israel.

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Cand Samuel a ajuns la batranete, poporul i-a cerut sa le puna un rege care sa ramana in urma lui. In zadar a incercat Samuel sa le arate ca Dumnezeu este regele lor. Desi refuza o vreme sa faca acest lucru, il va unge rege pe Saul dupa o descoperire dumnezeiasca. Din cauza unor fapte pacatoase, Samuel povatuit de Dumnezeu, il va unge rege pe David.

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST.  Troparul Sfantului Proroc Samuel

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST.  Praznuind pomenirea prorocului Tau Samuel, Doamne, printr-insul Te rugam, mantuieste sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 20 AUGUST. Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Nou Mucenic Teoharis;

- Sfintilor treizeci si sapte de mucenici, care au marturisit in Vizia Traciei;

- Sfintilor Mucenici Sever si Memnon Chendirionul;

- Sfantului Mucenic Luchie, sfetnicul;

- Sfintilor Mucenici Iliodor si Soda.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close