Antena 3 Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

20 Oct 2019   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: 16 august si 20 octombrie. Acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. De tanar, a fost calugarit in insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare in Muntele Athos. A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a soseste in Kefalonia ( insula in sud vestul Greciei, in Marea Ionica, nu departe de tarm).

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. In cele doua zile de cinstire, racla cu moastele sale este purtata in picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducand si astazi numeroase tamaduiri.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). El si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Dupa moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron imparatul Iulian Apostatul (361-363). In timpul acestuia au fost persecutati multi crestini. Artemie, privind la chinurile sfintilor si auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: "Pentru ce, o, imparate, chinuiesti fara omenie pe barbatii cei nevinovati si sfintii lui Dumnezeu si ii silesti sa se departeze de la dreapta credinta?” Iulian, plin de manie la auzul acestor cuvinte, a poruncit sa fie torturat. Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita, l-a intarit in rabdarea chinurilor si i-a adus vindecare de rani in chip minunat.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Imparatul a poruncit taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos. Minune. Desi avea fata turtita, ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. A trecut la cele vesnice prin taierea capului, in anul 362.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Troparul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Luptand, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rusinat pe Paravatul. Caci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos si ranindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a intarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Condacul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Pe mucenicul cel cu dreapta credinta si purtatorul de cununa, care a ridicat semn de biruinta impotriva vrajmasilor, adunandu-ne toti, sa-l laudam cu cantari dupa vrednicie, pe marele intre mucenici, Sfantul Artemie, care este bogat datator de minuni. Caci se roaga Domnului pentru noi toti.

CALENDAR ORTODOX 20 OCTOMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintilor Mucenici Evor si Evnoi;

- Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;

- Sfantului Cuvios Gherasim cel Nou;

- Sfintilor Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;

- Sfintei Mucenite Manato, fecioara;

- Cinstirii Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close