Antena 3 Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

21 Ian 2020   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Sfantul Maxim Marturisitorul s-a nascut in anul 580, in Constantinopol, intr-o familie nobila. A intrat in monahism in manastirea Chrysopolis. Misiunea principala a Sfantului Maxim Marturisitorul a fost apararea dreptei credinte impotriva monotelismului.

CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIEAdeptii monotelismului sustineau ca in Hristos nu a existat decat o singura vointa si o singura lucrare: cea dumnezeiasca. Imparatul Heraclius (610-641), fiind preocupat de campania impotriva persilor si ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute in timpul domniei regelui Chosroe II, accepta sa se afirme ca in Hristos exista o singura lucrare.

CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Scopul imparatului era de a atrage de partea sa teritoriile desprinse din cauza Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon: Egiptul, Siria si Palestina. Insa, a fi de acord cu afirmatia ca in Hristos exista o singura lucrare, insemna a fi de acord cu invatatura ca natura umana nu mai persista in Hristos. Sfantul Maxim Marturisitorul reuseste sa condamne monotelismul, impreuna cu papa Martin. Sunt arestati si trimisi in exil. Papa Martin moare in urma chinurilor la care a fost supus in temnita, iar Sfantul Maxim, adus in Constantinopol in anul 662, dupa exilul petrecut in 655, primeste pedeapsa de a i se taia limba si mana dreapta. Va muri la putin timp, in cursul aceluiasi an si va fi ingropat in Manastirea "Sfantul Arsenie“.

CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Troparul Sfantului Maxim Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei, si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata, Maxim, intelepte, cu invatataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 21 IANUARIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Icoanei Maicii Domnului “Injunghiata” - Esphagmeni;

- Icoanei Maicii Domnului "Mangaietoarea" - Paramythia;

- Sfantului Mucenic Neofit;

- Sfantului Cuvios Zosim, episcopul Siracuzei (Sicilia);

- Patimirii Sfintilor Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila;

- Sfantului Cuvios Neofit;

- Sfintei Irina;

- Sfintei Mucenite Agni;

- A patru Sfinti Mucenici din Tir.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close