Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși
21 Mai 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Amintim ca in vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Hramul istoric al Catedralei Patriarhale din Bucuresti

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena este Catedrala patriarhala din Bucuresti, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), care a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau. 

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. In anul 2002, la sarbatoarea hramului catedralei, o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a daruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arapasu o racla cu particele din moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aduse de la Manastirea Kykkos, impreuna cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictata de Sfantul Evanghelist Luca, care se pastreaza in manastirea cipriota.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Constantin si Elena, Sfintii Imparati care au scos crestinismul din catacombe

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Mormantul Sfintei Elena

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Troparul Sfintilor Imparati Constantin si Elena

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Chipul Crucii Tale pe cer vazandu-l si ca Pavel chemarea nu de la oameni luand, cel intre imparati Apostolul Tau, Doamne, imparateasca cetate in mainile Tale o a pus, pe care pazeste-o totdeauna in pace, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, unule iubitorule de oameni.

CALENDAR ORTODOX 21 MAI. Tot astazi, facem pomenirea Sfantului Mucenic Pahomie.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close