x close

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIE. Ce sărbătoare mare este astăzi pentru creștinii ortodocși

22 Feb 2020   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIE. Ce sărbătoare mare este astăzi pentru creștinii ortodocși Foto: Pixabay.com

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIE. In sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, Biserica se roaga pentru cei morti. Pomenirea celor adormiti din acesta zi este cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de iarna.

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIEMosii de iarna cad intotdeauna in sambata ce precede Lasatul sec de carne.

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIEIn timpul imparatilor romani pagani, au fost multe persecutii impotriva celor ce credeau in Hristos. Multi crestini nu au fost ingropati, fiind lasati prada fiarelor si pasarilor. Alti martiri erau luati in taina de credinciosii ramasi in viata si inmormantati cu cinste in locuri ascunse, prin case sau prin gradini. In acest fel si in partile Evgheniei, mai multe moaste de mucenici, au stat acolo vreme indelungata, nestiute de nimeni, pana in timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. V).

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIEIntre aceste moaste se gaseau si cele ale lui Andronic si ale Iuniei, pomeniti de Sfantul Apostol Pavel: „Imbratisati pe Andronic si pe Iunia, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos (Romani 16,7). Aceste sfinte moaste s-au descoperit prin aratarea dumnezeiasca ce s-a facut unui cleric pe nume Nicolae Caligraful. Numele celorlalti mucenici ai lui Hristos carora le apartineau acele sfinte moaste sunt cunoscute numai de Dumnezeu. Imparatul bizantin Andronic al II-lea a cladit o biserica peste moastele Sfantului Apostol Andronic.

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIETroparul Sfintilor Mucenici din Evghenia

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIEMucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIETot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Cuvios Atanasie;

- Sfintei Antusa, impreuna cu 12 slujitori;

- Sfantului Telesfor, episcopul Romei;

- Sfantului Mucenic Sinetos;

- Sfintilor Cuviosi Talasie si Limneu;

- Sfantului Cuvios Varadat;

- Sfantului Vlasiu, episcopul Romei.

Citeşte mai multe despre:

CALENDAR ORTODOX 22 FEBRUARIE
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati