Antena 3 Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

22 Ian 2020   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Sfantul Apostol Timotei s-a nascut din tata pagan elin si din mama de neam evreu. Originar din cetatea Listra, Sfantul Timotei a fost ucenic al Sfantului Apostol Pavel. In Listra erau cinstiti in mod deosebit zeii pagani Zeus si Hermes, in ale caror temple erau prezenti foarte multi preoti care aduceau jertfe neincetat.

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Din Faptele Apostolilor, aflam ca Sfantul Apostol Pavel ajunge impreuna cu Barnaba in Listra, unde va tamadui un schiop din pantecele maicii sale. In urma acestei minuni, mama lui Timotei il gazduieste in casa sa, si-l daruieste pe fiul ei lui Pavel, ca dar pentru binecuvantarea adusa in cetatea ei.

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Timotei este numit de Sfantul Apostol Pavel "adevarat fiu al credintei". L-a insotit pe acesta in calatoriile misionare din Frigia, Galatia si Misia, in orasele Troa, Filipi si Berea, la Atena.

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Amintim ca Pavel il sfatuieste pe Timotei cum sa pastoreasca credinciosii, indemnuri care vor deveni reguli pentru slujitorii Bisericii: "Nimeni sa nu dispretuiasca tineretile tale, ci fa-te pilda credinciosilor cu cuvantul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinta, cu curatia. Pana voi veni eu, ia aminte la citit, la indemnat, la invatatura. Nu fi nepasator fata de harul care este intru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mainilor mai-marilor preotilor. Cugeta la acestea, tine-te de acestea, ca propasirea ta sa fie vadita tuturor. Ia aminte la tine insuti si la invatatura; staruie in acestea, caci, facand aceasta, si pe tine te vei mantui si pe cei care te asculta" (I Timotei 4, 11-16).

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Dionisie din Furna marturiseste in "Erminia picturii bizantine" ca Sfantul Timotei trebuie zugravit in chipul unui batran cu barba creata, tinand in mana un sul infasurat, insemnul propovaduirii sale apostolice.

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Mai tarziu, dupa ce Sfantul Evanghelist Ioan va fi alungat de imparatul Domitian in insula Patmos, Sfantul Apostol Pavel il va hirotoni episcop in locul acestuia. Patimirea sa este legata de o sarbatoare in cinstea zeilor. Exista obiceiul in timpul anului, ca inchinatorii la idoli sa poarte masti si sa omoare persoanele pe care le intalneau pe strazi. Socoteau ca asa aduc jertfa zeilor. In timpul acestui obicei, Timotei iese cu indrazneala in fata acestora si Il marturiseste pe Hristos. Acestia, neprimind cuvintele Sfantului Timotei, l-au batut pana cand si-a dat duhul. Trupul sau a fost ingropat cu cinste in locul ce se numea Pion. Din porunca imparatului Constantiu (337-361), moastele sale au fost duse in Constantinopol, de Sfantul Artemie mucenicul si au fost puse in biserica "Sfintii Apostoli", alaturi de Apostolii Luca si Andrei.

CALENDAR ORTODOX 22 IANUARIE. Tot in aceasta zi, facem pomenirea

- Sfantului Cuvios Mucenic Anastasie Persul;

- Sfintilor Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod si alti 377 de mucenici.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close