Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi
22 Mar 2019   •   03:00

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. In ziua de 22 martie, Biserica Ortodoxa praznuieste moartea muceniceasca a Sfintei Drosida. Cu aceasta ocazie ni se infatiseaza si o enigma, mai bine zis o existenta enigmatica, chiar aceea a sfintei. Aceasta pentru ca sinaxarul Bisericii noastre afirma nici mai mult nici mai putin decat aceea ca Sfanta Drosida a fost fiica imparatului Traian.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Primele mentiuni despre Sfanta Drosida le gasim in vremea Sfantului Ioan Gura de Aur, atunci cand acesta era preot in Antiohia.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Sfantul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, in vremea domniei imparatului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru ravna sa de a apara dreapta credinta ortodoxa, impotriva chiar si a imparatului celui pagan.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Urmand la tronul imparatesc imparatul Iulian Apostatul, acesta a inceput a prigoni puternic pe crestini. Sfantul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredinta imparatului si relele lui fapte impotriva crestinilor, motiv pentru care sfantul a si fost aruncat in inchisoare.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Cand imparatul a cautat sa-l castige de partea sa pe sfant, spre a nu-l omora si a tulbura poporul impotriva lui, Sfantul Vasile i-a raspuns, zicand: „Eu in Hristos al meu cred, pe Care tu il lepezi pe cand El ti-a incredintat tie imparatia aceasta pamanteasca; de aceea va fi luata ea de la tine, foarte curand.” Si alte asemenea profetii, descoperite de Dumnezeu sfantului.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Imparatul Iulian s-a umplut de manie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit ca trupul sfantului sa fie jupuit de viu in fasii de piele. Dupa alte cateva zile, imparatul a venit iar la el, sa vada daca nu a renuntat la cele dintai. Vazandu-l pe imparat, sfantul a luat o fasie de piele si, aruncand-o la picioarele lui, zise: „Apuca si mananca, imparate, caci dulce iti este tie acest fel de hrana, iar mie Hristos imi este Viata!” Rusinat, imparatul a plecat din Ancira, iar chinuitorii si-au continuat porunca pana ce sfantul si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, la anul 363.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Troparul Sfantului Vasile din Ancira

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Mucenicul Tau, Doamne Vasile, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 22 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

Sfintelor mucenite Calinica si Vasilisa;

Sfantului Cuvios Mucenic Eftimie.

×
Subiecte în articol: sfant
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor
x close