Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi
23 Mar 2019   •   11:56

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Sfantul Nicon s-a nascut la Neapole dintr-un tata pagan si o mama crestina. A trait in secolul al XIII lea si a fost ofiter roman. In timpul unui razboi, tinanad seama de sfaturile mamei sale, Sfantul Nicon a facut semnul Sfintei Cruci si a rostit tare numele lui Hristos. In acel moment a simtit in el o putere neobisnuita cu ajutorul careia a reusit sa-i alunge pe dusmani. Dupa razboi, ajunge la Cizic, unde primeste botezul din mana Arhiereului Teodosie, episcopul locului. Dupa ce devine crestin, se retrage intr-o manastire unde se va darui studiului si ascezei. La trei ani de la botezul sau a fost hirotonit preot si apoi episcop.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Dupa moartea mamei sale, se retrage in Sicila, unde va predica Evanghelia. Sfantul Nicon reuseste sa stranga in jurul sau 199 de monahi. In acea vreme incepe prigoana impotriva crestinilor.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Printul Quintianus l-a prins pe Nicon impreuna cu ucenicii lui si i-a supus la mari chinuri. Cei 199 de ucenici ai Sfantului Nicon au fost cu totii omorati prin decapitare. Pe Sfantul Nicon l-a legat de coada unui cal caruia i-a dat drumul in galop in josul unui defileu abrupt, apoi l-au batut cumplit si l-au jupuit de viu; dar Sfantul a supravietuit tuturor acestor pedepse. In urma acestor chinuri, i s-a taiat si lui capul. Trupul sau a fost descoperit in urma vindecarii minunate a unui pazitor de turme. Acesta avea duh necurat si in momentul in care s-a atins de trupul sfantului, s-a tamaduit. Pazitorul a vestit minunea, iar crestinii au luat trupul sfantului Nicon si l-au ingropat cu cinste.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Troparul Sfantului Mucenic Nicon

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Mucenicul Tau Doamne, Nicon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

CALENDAR ORTODOX 23 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Luca din Mitilini;

- Sfantului Dometie;

- Sfantului Cuvios Nicon, egumenul Manastirii Pecerska;

- Sfantului Cuvios Gheorghe cel Nou, facatorul de minuni, din Diipiu;

- Sfantului Cuvios Luca, care a patimit in Mitilene.

 

×
Parteneri
Modificări pentru românii care primesc bonuri de masă
x close