x close

Calendar ortodox 25 februarie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

25 Feb 2020   •   00:30
Calendar ortodox 25 februarie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 25 februarie. Sfantul Tarasie s-a nascut la Constantinopol in jurul anului 730 si a fost un aparator al sfintelor icoane. Dupa moartea imparatului Leon IV Hazarul din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul sau Constantin VI.

Calendar ortodox 25 februarie. Pentru ca acesta era minor, puterea a fost preluata de imparateasa Irina. Imparateasa l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial. Tarasie ii va cere imparatesei sa convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane. Sfantul Tarasie a fost presedintele Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din anul 787, cand s-a restabilit cultul icoanelor.

Calendar ortodox 25 februarieSfantul Tarasie a fost un mare aparator al credintei si moravurilor sanatoase. Cand imparatul Constantin a surghiunit-o pe Maria, sotia lui legiuita, luand o femeie care ii era ruda si traind cu ea, Sfantul Tarasie nu numai ca a refuzat sa binecuvanteze aceasta nelegiuire, ci l-a sfatuit, apoi l-a certat si indepartat de la Sfanta Impartasanie.

Calendar ortodox 25 februarieSfantul Tarasie a trecut la cele vesnice pe 25 februarie 806. A fost inmormantat in manastirea ctitorita de el in Bosforul Traciei. La mormantul sau s-au savarsit nenumarate minuni.

Calendar ortodox 25 februarieAmintim ca Sfantul Tarasie mai este cinstit anual si impreuna cu Parintii Sinodului VII Ecumenic, in duminica inchinata acestora.

Calendar ortodox 25 februarieTroparul Sfantului Tarasie

Calendar ortodox 25 februarieIndreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Tarasie, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox 25 februarie.Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Alexandru;

- Sfantului Mucenic Ipatie;

- Sfantului Mucenic Righin, episcopul Scopelor;

- Sfantului Antonie;

- Sfantului Teodor cel Nebun pentru Hristos;

- Sfantului Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.

Citeşte mai multe despre:

Calendar ortodox 25 februarie
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati