Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși
25 Mar 2019   •   03:00

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. In fiecare an, la 25 martie, praznuim prima sarbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire  sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire). Este praznicul in amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca I,  26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata, dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea). Aceasta sarbatoare a fost introdusa la Roma de papa Leon al II-lea. Incepand cu secolul al IX-lea, sarbatoarea a inceput sa fie praznuita pe 25 martie in toata lumea catolica.

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu sarbatoarea Nasterii Domnului,  pe care ei o celebreaza la 6 ianuarie.

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Troparul Bunei Vestiri

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face si Gavriil harul il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i cantam: Bucura-te cea plina de har, Domnul este cu tine!

CALENDAR ORTODOX 25 MARTIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Senufie;

- Sfintelor Mucenite Pelaghia si Teodosia.

 

×
Parteneri
Vreme severă în România! Ploi torențiale, furtuni și grindină
x close