Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Ce sfânt mare este pomenit în această zi

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Ce sfânt mare este pomenit în această zi

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Ce sfânt mare este pomenit în această zi
27 Feb 2019   •   05:00

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Sfantul Procopie Decapolitul, dupa cum ne arata numele sau, era din partile Decapolei, regiune situata langa Marii Galileii. Inca de tanar a imbratisat viata monahala. Sfantul Procopie s-a afirmat ca aparator al icoanelor in timpul perioadei iconoclaste din vremea imparatului Leon Isaurul. Din aceast motiv, Procopie a fost arestat si torturat cu salbaticie. Dupa moartea imparatului Leon, avand loc reabilitarea cultului sfintelor icoane in Biserica, Sfantul Procopie s-a intors la viata sihastreasca, unde a vietuit pana la o varsta inaintata. Sfantul Procopie a trecut la Domnul in veacul al IX-lea.

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Troparul Sfantului Procopie

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Procopie, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Sfantul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumatate a veacului al VI-lea. Initial, Sfantul Talaleu a fost monah in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit de langa Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis sa-si traiasca restul vietii intr-un cimitir. In acest loc, timp de multi ani, a indurat numeroase atacuri si loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a invrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecand si alinand pe cei bolnavi si pe cei aflati in suferinta. Sfantul Talaleu a murit in jurul anului 460.

CALENDAR ORTODOX 27 FEBRUARIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Leandru de Sevilla;

- Sfantului mucenic Ghelasie;

- Preacuviosului Stefan;

- Sfantului mucenic Nisiu;

- Cuviosilor Asclipiu si Iacob;

- Cuviosului Timotei cel din Cezareea;

- Sfantului Rafael (Rafail), episcop de Brooklyn (+ 1915);
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close