Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși. Se ține post negru

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși. Se ține post negru

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Mare sărbătoare astăzi pentru creștinii ortodocși. Se ține post negru
Sursa foto: Foto: cuvantul ortodox.ro
29 Aug 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Exista persoane care au sustinut ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Mentionam ca in afara posturilor de lunga durata, avem si posturi de o zi: 

- miercurea, ziua in care Mantuitorul a fost vandut;

- vinerea, ziua in care a fost rastignit;

- pe 14 septembrie - Inaltarea Sfintei Cruci, in amintirea Patimilor Mantuitorului;

- pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, in amintirea postului pe care il tineau in vechime catehumenii care urmau sa fie botezati in ziua praznuirii Botezului Domnului. 

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Sunt si persoane care postesc si lunea, in ziua inchinata sfintilor ingeri.

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST. Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este o sarbatoare cu semnificatie eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descopera chipul pe care il va avea omul unit cu Hristos - chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricaciune la nestricaciune, in vreme ce prin aceasta sarbatoare ni se reveleaza ca toti cei care nu au fost straini de pocainta vestita de Sfantul Ioan Botezatorul vor ajunge in rai.

CALENDAR ORTODOX 29 AUGUST.  Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca cele trei sarbatori sa fie praznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pamant nou vor fi (Apocalipsa cap 21).

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close