Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la creştinii ortodocşi de Sfântul Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei.

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră la ortodocşi
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    03 Sep 2021   •   06:00

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru ortodocși de Sfântul Mucenic Antim, cel care a mărturisit prin viaţa şi moartea sa credinţa în Bunul Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Antim a fost Episcopul Nicomidiei pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian, atunci când creştinii erau intens persecutaţi.

Potrivit istoriei, în anul 288, împăratul Maximian porunceşte uciderea a 20.000 de creştini, în Nicomidia. În timpul acestei prigoane, Sfântul Antim păstorea în satul Semana, însă nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întări pe creștinii de acolo în primirea muceniciei.

Sărbătoare de Sfântul Mucenic Antim în calendarul ortodox din 3 septembrie 2021

Una dintre epistolele sale trimisă către un diacon, a fost predată împăratului Maximian. După ce împăratul a citit scrisoarea, acesta porunceşte ca Antim să fie prins.

A fost trimis un detaşament de soldaţii pentru căutarea şi prinderea lui Antim, însă acesta fiind văzător cu duhul, a ieșit în întâmpinare soldaților, pe care i-a dus la el acasă și le-a slujit asemenea unor oaspeți. 

Soldații, uimiți de sufletul bun pe care Antim îl avea, i-au spus acestuia să se ascundă, spunând că-i vor mărturisi împaratului că nu l-au găsit. Însă, Antim, le-a spus că nu se ferește să primescă moartea pentru Iisus Hristos și că nu i se cade să mintă.

După toate acestea, toți soldații păgâni au început să creadă în Iisus Hristos și au cerut să fie botezați. În cele din urmă, ajuns la curtea împăratului, Sfântul Antim a fost supus unor chinuri groaznice, ca apoi să fie decapitat.

Ulterior, trupul lui Antim a fost îngropat de către creștini aşa cum se cuvine. Mai târziu, împăratul Iustinian a ridicat o frumoasă biserică lângă mormântul Sfântului Mucenic Antim.

Calendar ortodox 3 septembrie 2021. Rugăciune puternică către Sfântul Mucenic Antim

"Sfinte al lui Dumnezeu, Ierarh şi Martir, Părinte Antime, care, trăind pe pământ toate neputinţele şi ispitele, cu darul lui Dumnezeu le-ai biruit; roagă-te neîncetat şi pentru noi nevrednicii, neputincioşii şi păcătoşii, ca să primim îndelungă răbdare, dreaptă socotinţă, dragoste nefăţarnică şi lucrătoare, credinţă neclintită şi drept slăvitoare, nădejde tare, statornicie în toate încercările şi neclintită mărturisire a credinţei ortodoxe.

Te rugăm, smeriţi, Sfinte Ierarhe Părinte Antime, cere-I Mântuitorului Hristos la tronul căruia ai aflat sfântă îndrăzneală ca să trimită şi asupra noastră darul sfinţeniei, întărindu-ne în gând, în cuvânt şi în virtuţi, spre slava veşnică a numelui tău cel sfânt.

Să ne ajute a sluji pe aproapele nostru în toată vremea, spre mântuirea sufletelor noastre, cu puterea, cu lucrarea şi cu harul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi; Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în veacul vecilor. Amin!"

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close