Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi
04 Iul 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Sfantul Andrei Criteanul s-a nascut in Damasc, in jurul anului 660. Din viata sa, aflam ca micutul Andrei nu a vorbit pana la varsta de 7 ani, cand intr-o duminica, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, a inceput sa vorbeasca cu o abilitate nemaintalnita. La varsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine calugar la Biserica Sfantului Mormant. Dupa numai cativa ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. In 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, il trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Saselea Sinod Ecumenic, impotriva monotelismului. In timpul in care a stat in capitala Imperiului, Sfantul Andrei a fost hirotonit diacon, si a slujit pe langa un orfelinat si un azil de batrani. In jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei. Moare in insula Lebos, in jurul anului 740. Biserica il cinsteste in data de 4 iulie. Nu trebuie insa confundat cu Sfantul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, praznuit pe 17 octombrie, care a dobandit moarte martirica in 766.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seama si mai prolifici creatori de canoane si imne, deosebite prin frumusetea formei si profunzimea gandirii.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocainta) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citeste de doua ori in Postul Mare, astfel: unele parti, la Pavecernita Mare din primele patru zile ale Postului, si, in intregime, in a cincea saptamana, in cadrul slujbei Utreniei.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE.Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) si pentru unele sarbatori in afara Postului:

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Triode la Pavecernita in Duminica Floriilor, apoi triode la utrenie: luni, marti, miercuri si joi, in Saptamana Patimilor.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Canoane la Invierea lui Lazar, in Duminica Mironositelor, la Nasterea Maicii Domnului si a Sfantului Ioan Botezatorul si la Zamislirea Sfintei Ana.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Stihiri la Intampinarea Domnului, la Inaltarea Sfintei Cruci, la Nasterea lui Hristos, la Sfintii Apostoli Petru si Pavel si la Sfantul Apostol Andrei.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Tot Sfantului Andrei ii sunt atribuite Canonul de pocainta catre Domnului Iisus Hristos si Canonul randuielii la iesirea sufletului.

CALENDAR ORTODOX 4 IULIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfantului Simeon;

- Sfantului Andrei Rubliov;

- Sfantului Sfintitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;

- Sfantului Mucenic Teodot;

- Sfantului Mucenic Donat, episcopul Leviei;

- Sfintei Mucenite Chiprila;

- Sfintelor Aroa si Luchia;

- Sfintei Asclipia;

- Sfantului Sfintitului Mucenic Teofil;

- Sfantului Cuvios Menighi.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close