Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Ce sfânt mare este sărbătorit astăzi
06 Noi 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Sfantul Pavel Marturisitorul, originar din Tesalonic, a fost secretar si diacon al Sfantului Alexandru. Cand patriarhul Alexandru a fost intrebat pe patul mortii pe cine doreste sa lase pastor in urma sa, a raspuns: "De veti voi barbat dumnezeiesc si intelept, puternic sa va invete pe voi adevarul si luminand cu virtutile ca sfesnicul scos de sub obroc, sa il alegeti pe Pavel".

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Astfel, dupa moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.
Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni si nici de Constantiu (337-361), imparat arian. A fost scos din scaun si nevoit sa se refugieze la Roma. Aici se va intalni cu Sfantul Atanasie cel Mare, alungat si el de Constantiu.

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Este repus in scaun la insistentele imparatului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu. Dupa moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, in Armenia. Aici, pe cand se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul sau.

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. In timpul domniei imparatului Teodosie, moastele Sfantului Pavel Marturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar in anul 1236 ele au fost aduse la Venetia.

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 3

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

CALENDAR ORTODOX 6 NOIEMBRIE. Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 2

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

Tot in aceasta zi, facem si pomenirea:

- Sfantului Varlaam Hutinski;

- Sfantului Cuvios Luca;

- Sfantului Mucenic Nicandru;

- Sfantului Pavel cel nebun pentru Hristos.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close