Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în această zi
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
08 Iun 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Sfantul Teodor Stratilat este praznuit pe 8 februarie, in vreme ce pe 8 iunie facem pomenirea mutarii sfintelor sale moaste din cetatea Eracliei in Evhaita. Sfantul Teodor Stratilat a vietuit la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost supus la multe chinuri pentru ca a refuzat sa aduca jertfa idolilor. Dupa cinci zile de temnita, este rastignit asemeni lui Hristos. I-au fost pironite mainile si picioarele, iar trupul i-a devenit tinta tinerilor arcasi. Noaptea, ingerul Domnului l-a coborat de pe cruce si l-a facut sanatos. In urma acestei minuni, multi pagani s-au convertit la crestinism. I s-a taiat mai tarziu capul, din porunca imparatului Liciniu.

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Amintim ca inaintea muceniciei sale, Sfantul Teodor a lasat urmatoarele porunci in testamentul pe care i l-a lasat lui Varus, ucenicul sau: „In Evhaita sa ingropi trupul meu, in pamantul stramosilor mei."

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Sfantul Anastasie din Sinai a scris despre o minune a icoanei Sfantului Teodor: In orasul Karast de langa Damasc se afla o biserica inchinata Sfantului Teodor Stratilat. Cand Saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat in biserica cu nevestele si copiii lor. Acolo, in fresca, se afla pictat chipul Sfantului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o sageata si a lovit chipul Sfantului in fata. De indata, din fata Sfantului a inceput sa curga sange. Curand dupa aceea, toti saracinii aceia au pierit in acea biserica.

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Troparul Sfantului Teodor Stratilat

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Cu numirea ostirei celei adevarate, purtatorule de chinuri al cerescului Imparat, voievod prea bun te-ai facut, Teodore. Caci cu armele credintei te-ai ostit intelepteste si ai biruit cetele dracilor si purtator de biruinta viteaz te-ai aratat. Pentru aceasta, pe tine cu credinta pururea te fericim.

CALENDAR ORTODOX 8 IUNIE. Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfintilor Martiri Nicandru si Marcian;

- Sfintei Mucenite Caliopia;

- Sfintei Cuvioase Melania;

- Sfantului Cuvios Atre;

- Sfantului Mucenic Marcu;

- Sfantului Cuvios Naucratie;

- Sfantului Mucenic Teofan.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close