Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi
08 Mai 2019   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este praznuit in Biserica Ortodoxa pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele vesnice) si pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormantul sau).

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Sfantul Ioan a fost fiul lui Zevedei si al Salomeei, de meserie pescar si originar din Betsaida. Sfantul Ioan Evanghelistul era cel mai tanar dintre cei Doisprezece Apostoli. Ioan a fost unul din Apostolii cei mai apropiati ai Domnului Iisus. In Evanghelia sa, el se numeste "ucenicul pe care il iubea Iisus" (Ioan, 21, 20). 

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. La Cina cea de Taina el s-a rezemat pe pieptul Domnului si asa s-a impartasit din Tainele lui Hristos. Este ucenicul caruia Domnul, cand era rastignit pe Cruce, i-a incredintat pe Preacurata Sa Maica. Dupa invierea lui Iisus, Ioan a fost primul apostol care a cercetat mormantul gol.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Dupa moartea Maicii Domnului, Sfantul Apostol Ioan a mers la Efes, in Asia, propovaduind credinta lui Iisus. Din porunca lui Domitian imparatul (81-96), "Apostolul dragostei" a fost surghiunit in insula Patmos si acolo a vietuit multa vreme. Tot acolo a scris si Evanghelia sa, cele trei Epistole si cartea Apocalipsei.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Traditia Bisericii aminteste ca Sfantul Apostol Ioan era in varsta de peste o suta de ani, cand a luat cu sine sapte ucenici, si iesind din cetatea Efesului, le-a poruncit acestora sa sape o groapa in forma de cruce. Apoi Sfantul Apostol s-a intins in acea groapa in forma de cruce si a poruncit sa fie acoperit cu pamant. Dupa o vreme, cand credinciosii au deschis mormantul Sfantului loan, ei nu au mai gasit acolo trupul lui.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. In ziua de 8 mai a fiecarui an, din acest mormant se ridica o pulbere pe care locuitorii de acolo o numesc mana, ce vindeca pe cei bolnavi.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Troparul Sfantului Ioan Evanghelistul:

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Apostole a lui Hristos, de Dumnezeu iubite, grabeste de izbaveste pe poporul cel fara de raspuns. Ca te primeste cand cazi catre El, Cel ce te-a primit cand te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roaga-L de Dumnezeu cuvantatorule, si norul paganilor cel pus asupra noastra sa-l risipeasca, cerandu-ne noua pace si mare mila.

CALENDAR ORTODOX 8 MAI. Tot in aceasta zi, facem pomenirea: 

- Sfantului Arsenie cel Mare;

- Cuviosului Mil;

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close