CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Încă o sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Cui trebuie să spui astăzi „La mulți ani”?

09 Sep 2019   •   00:30
CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Încă o sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Cui trebuie să spui astăzi „La mulți ani”? Foto: Doxologia.ro

CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Sfintii Ioachim si Ana sunt parintii Maicii Domnului. Sfantul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfanta Ana a fost fiica preotului Matan. Acest preot a avut trei fiice: Maria - care a nascut-o pe Salomeea, Elisabeta - mama Sfantului Ioan Botezatorul si pe Ana - cea care a nascut-o pe Fecioara Maria.

CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Lipsa copiilor ii facea pe Ioachim si Ana sa fie priviti ca fiind blestemati, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi li s-a daruit o prunca: Fecioara Maria.

CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Tinand seama ca Biserica a marturisit totdeauna ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, caci Cel ce S-a nascut din ea nu e o persoana omeneasca deosebita de cea dumnezeiasca, ci Insusi Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara retinere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos.

CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Sfantul Ioachim a trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, iar Sfanta Ana a murit in varsta de 70 de ani, la doi ani dupa Sfantul Ioachim.

CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Sfintii Parinti Ioachim si Ana sunt praznuiti in calendarul nostru cu o zi speciala, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniti pururi in slujbele noastre pentru ca apolisul sau otpustul fiecarei slujbe se termina cu aceasta invocare "Pentru rugaciunile sfintilor dreptilor parintilor Ioachim si Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieste-ne pe noi".

CALENDAR ORTODOX 9 SEPTEMBRIE. Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Onufrie de la Manastirea Sihastria Voronei;

- Sfantului Cuvios Chiriac de la Tazlau;

- Sfantului Mucenic Severian;

- Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul;

- Sfantului Hariton;

- Sfintilor Parinti care au participat in Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.

x close