Antena 3 CNN Actualitate Religie Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche. De unde îi vine această denumire

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche. De unde îi vine această denumire

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche. De unde îi vine această denumire
Sursa foto: Foto: flickr.com
19 Apr 2016   •   09:34

Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche, pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 aprilie, a fost călugăr la Lavra Sfântului Hariton, nu departe de Ierusalim, în pustiul Palestinei.

Lavra cea Veche ridicată de Sfântul Hariton a fost la început o peșteră de tâlhari, în care Sfântul Hariton a fost legat de răufăcători. S-a dezlegat prin minune, pentru că tâlharii aceia au murit deodată, bând vin otrăvit de veninul unui șarpe, scrie Libertatea.

După ce s-a dezlegat, a găsit în peșteră mult aur și a construit mai întâi o biserică în aceeași peșteră și a adunat frații, iar după aceea a zidit mănăstirea deasupra peșterii.

ALFĂ AICI MAI MULTE DESPRE VIAȚA SFÂNTULUI

Pentru faptul că Sfântul Ioan a viețuit în acea peșteră veche, slujind în biserică, a fost numit și „al peșterii celei vechi”.

Sfântul Cuvios Ioan s-a retras de timpuriu la mănăstire, iubind liniștea și înfrânarea. Fiind râvnitor împlinirii rânduielilor monastice a fost hirotonit preot și a viețuit cu pace în acea lavră până la sfârșitul vieții.

 

×
Subiecte în articol: calendar crestin ortodox
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close