Antena 3 CNN Actualitate Religie Doliu în Biserica Catolică din România. O figură ilustră a murit

Doliu în Biserica Catolică din România. O figură ilustră a murit

Doliu în Biserica Catolică din România. O figură ilustră a murit
Sursa foto: Foto: Vaticannews
10 Oct 2018   •   14:51

A murit sâmbătă, 6 octombrie 2018, la Roma mons. Ioan Augustin Tăutu, voce cunoscută și îndrăgită timp de decenii de către ascultătorii Radio Vatican. Până în 1995, regretatul prelat greco-catolic a celebrat ani la rând pentru ascultători Sfânta Liturghie în ritul bizantin român, transmisă duminica și la marile sărbători din capela emițătorului pontifical Radio Vatican, scrie Vaticannews.

Născut în 8 ianuarie 1925, a fost sfințit preot 9 ianuarie 1949 pentru eparhia greco-catolică de Oradea. Scoaterea în ilegalitate a Bisericii greco-catolice de către regimul comunist de la București a întipărit o schimbare radicală în parcursul preoțesc și uman al micului, dar inimosului preot din Țara Crișurilor. A slujit cauza Bisericii române unite cu Roma intrând ca oficial în serviciul Congregației pentru Bisericile orientale.

În 9 ianuarie 2011, mons. Anton Lucaci transmitea de la redacția română Radio Vatican transmitea următoarea știre: «Onomastică şi dublă aniversare, de viaţă şi de preoţie, pentru mons. Ioan Augustin Tăutu care ani îndelungaţi a fost oficial la Congregaţia pentru Bisericile Orientale. După ce pe 7 ianuarie a sărbătorit ziua numelui, pe Sfântul Ioan Botezătorul, sâmbătă 8 ianuarie a mulţumit Domnului la împlinirea a 86 de ani de viaţă, iar duminică 9 ianuarie, în aniversarea hirotonirii preoţeşti a oficiat, alături de părintele Marian Bojor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în capela Postului de Radio Vatican transmisă la 9.10 ora României [în prezent, la ora 10.10 a României – n.r.], pentru credincioşii din ţară şi străinătate ca recunoştinţă pentru cei 62 de ani de slujire preoţească. Răspunsurile au fost date de un grup de studenţi de la Colegiul Pontifical ”Pio Romeno” din Roma. În cuvântul de învăţătură mons. Tăutu a îndemnat la sfinţenie şi desăvârşirea iubirii făcând referinţe la Cărţile Leviticului şi Cântării Cântărilor».

În ultimii ani ai vieții, mons. Tăutu s-a stabilit la Casa Diecezană a Clerului ”San Gaetano” (zona Monte Mario), îngrijită de congregația surorilor Fiicele Sărace ale Sf. Caetan.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close