Antena 3 Actualitate Religie ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Ce nu ai voie să mănânci pe 14 septembrie

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Ce nu ai voie să mănânci pe 14 septembrie

14 Sep 2019   •   11:00
ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Ce nu ai voie să mănânci pe 14 septembrie
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost înălțată, pentru prima dată în văzul poporului, la 14 septembrie 335, un moment de sărbătoare păstrat și astăzi cu sfințenie de toți credincioșii. Numită și Ziua Crucii, în această zi se spune că se sfârșește vara și începe toamna…

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI.  Potrivit tradiției, de Ziua Crucii se închide pământul și odată cu el se ascund și insectele, reptilele și plantele care au fost lăsate la lumină în primăvară.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. De asemenea, tradiția spune că înainte de a se retrage, șerpii se strâng la un loc și fac o piatră nestemată, cu care pot fi vindecate toate bolile.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. De Ziua Crucii, se vor sfinți atât butoaiele cu vin cât și viile, dar strugurii din ultima tufa de vie, numiți și strugurii lui Dumnezeu, nu vor fi culeși de gospodari, ci dați ca ofrandă păsărilor cerului.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI.  De asemenea, în ziua de 14 septembrie din vița uscată se fac focuri, iar în jurul acestora se fac petreceri. Tot în această zi, se duc la biserică pentru a fi sfințite busuioc, mentă, măghiran și cimbru, care se crede că ne apără asupra multor boli.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI. Tradiția spune că în această zi nu e bine să mâncați usturoi, prune, pește și nuci, dar și alte alimente care seamănă cu o cruce. Cine ține post negru își va vindeca atât trupul cât și sufletul. Cine lucrează va atrage asupra sa primejdii. Pentru belșug și spor, se păstrează în portofel, monede sfințite.

×
Subiecte în articol: Inaltarea Sfintei Cruci

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close