Antena 3 CNN Actualitate Religie MOȘII DE TOAMNĂ 2019. Când se face pomenirea morților?

MOȘII DE TOAMNĂ 2019. Când se face pomenirea morților?

MOȘII DE TOAMNĂ 2019. Când se face pomenirea morților?
29 Oct 2019   •   12:18

MOȘII DE TOAMNĂ 2019. În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiţi, zi cunoscută în tradiţia românească şi ca „Moşii de toamnă”. Moşii de Toamnă sau Sâmbăta Morților 2019 pică astfel pe 2 noiembrie.

MOȘII DE TOAMNĂ 2019. În această zi se oficiază Sfânta Liturghie, unde sunt pomeniţi cei adormiţi, fapt pe care Sfântul Grigorie de Nyssa îl numeşte „folositor şi plăcut lui Dumnezeu”, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune în privinţa aceasta. „Nimic altceva nu este atât de folositor pentru cei adormiţi, nici pricinuitor de atâta bucurie, iluminare şi unire cu Dumnezeu ca acesta. Deoarece însuşi Sângele Domnului este cel care prin această jertfă se varsă pentru noi, netrebnicii”.

MOȘII DE TOAMNĂ 2019. După dumnezeiasca Liturghie se săvârşeşte Slujba Parastasului cu unele rugăciuni speciale. Slujbele de pomenire a celor adormiţi poartă numele de „parastas”, cuvânt de provenienţă greacă, care înseamnă „înfăţişare înaintea cuiva”, „mijlocire”, deci, prin acest serviciu religios se mijloceşte înaintea lui Dumnezeu pentru cei morţi.

MOȘII DE TOAMNĂ 2019. Cu acest prilej se aduc la biserică prinoase (colivă, vin, colaci) care, după ce sunt binecuvântate, se împart pentru sufletele adormiţilor noştri.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close