Antena 3 CNN Actualitate Religie O mănânci mereu, dar cel mai probabil nu știi ce simbolizează coliva! De ce se face în cinstea mortului?

O mănânci mereu, dar cel mai probabil nu știi ce simbolizează coliva! De ce se face în cinstea mortului?

O mănânci mereu, dar cel mai probabil nu știi ce simbolizează coliva! De ce se face în cinstea mortului?
Sursa foto: sursa foto: crestinortodox.ro
05 Feb 2018   •   10:38

Coliva a fost introdusa in practica Bisericii dupa minunea Sfantului Teodor Tiron, savarsita la 50 de ani dupa moartea sfantului, in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363). Imparatul, dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere (coliva).

La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea). Continuarea AICI.

×
Subiecte în articol: mort doliu înmormântare
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close