Antena 3 CNN Actualitate Religie Papa Francisc, mesaj clar pe tema femeilor care recurg la avort

Papa Francisc, mesaj clar pe tema femeilor care recurg la avort

Papa Francisc, mesaj clar pe tema femeilor care recurg la avort
28 Ian 2019   •   18:19

Avortul este o dramă ''teribilă'', iar femeile care trec prin această experienţă trebuie să fie tratate cu milă, nu pedepsite, a declarat luni Papa Francisc, citat de agenţia DPA.

''Pentru a înţelege drama avortului trebuie să te afli într-un confesional; (este) teribil'', le-a spus Papa jurnaliştilor în timpul zborului de întoarcere după o vizită de şase zile în Panama.

''În confesional trebuie să oferi consolare, nu pedeapsă'', a adăugat suveranul pontif.

Dacă o femeie este chinuită de decizia unui avort, ar trebuie să îi 'vorbească' copilului nenăscut şi 'să îi cânte cântecul de leagăn pe care nu i l-a putut cânta' deoarece copilul ''este în Rai'', a spus Papa.

''Acolo găseşti o cale de reconciliere între mamă şi copilul (avortat). Pentru că Dumnezeu a iertat deja. Dumnezeu iartă întotdeauna'', a adăugat suveranul pontif.

În timpul călătoriei în Panama, Papa a susţinut o slujbă în timpul căreia un tânăr a denunţat avortul pe care l-a numit un act de o ''cruzime teribilă'' şi s-a rugat pentru ca legile din toată lumea privind avortul să fie ''definitiv şterse'', notează DPA.

Papa Francisc este considerat mult mai liberal în comparaţie cu predecesorii săi, el exprimându-şi opinia că Biserica Catolică ar trebui să se concentreze mai puţin pe impunerea doctrinei şi mai mult pe încercarea de a ajunge la cei care se îndepărtează de aceasta. Spre exemplu, suveranul pontif a facilitat demersul femeilor de a primi iertarea după avort oferind tuturor preoţilor - nu doar episcopilor - dreptul de a apleca urechea la astfel de cazuri şi de a oferi iertarea.

Totuşi, Papa Francisc nu a schimbat învăţăturile fundamentale legate de planificarea familială. În luna octombrie, suveranul pontif a comparat practica avortului cu faptul de a apela la "un asasin plătit". "Nu este corect să te debarasezi de o fiinţă umană pentru a rezolva o problemă. Este ca şi cum ai apela la un asasin plătit pentru rezolvarea unei probleme", a spus suveranul pontif în cadrul unei predici consacrate poruncii biblice "să nu ucizi". Cu un an înainte, Papa a comparat avortul în situaţiile în care fătul are o deficienţă cu eugenismul făcut cu "mănuşi albe", asemenea celui practicat de "nazişti".

Papa Francisc a plecat duminică din Panama la încheierea celei de-a 34-a ediţii a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) în care a lansat un apel creştinilor să evite etichetările, iar episcopilor latino-americani să fie mai aproape de suferinţele oamenilor din această regiune, afectată de violenţă şi de sărăcie.

În perioada în care s-a aflat în această ţară din America Centrală Papa a susţinut zeci de discursuri în faţa a sute de mii de persoane, la care au participat funcţionari ai guvernului, diplomaţi şi episcopi şi a efectuat vizite la un centru de detenţie pentru minori şi la un centru destinat bolnavilor de SIDA. Cu prilejul actualei ediţii ZMT, Papa Francisc a lansat un apel tinerilor să fie conştienţi de mediul înconjurător să aibă grijă de cei nevoiaşi şi să lupte împotriva corupţiei.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Sănătăţii, date de ultimă oră despre actorul Florin Piersic
x close