Antena 3 CNN Actualitate Religie Papa Ioan Paul I a fost beatificat la Roma de Papa Francisc

Papa Ioan Paul I a fost beatificat la Roma de Papa Francisc

Ioan Paul I, cunoscut sub numele de „Papa zâmbitor", a fost beatificat în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vatican.

Papa Ioan Paul I a fost beatificat la Roma de Papa Francisc
Sursa foto: Getty
de Alexandra Dima    |    04 Sep 2022   •   16:09

Papa Ioan Paul I, care a murit în 1978 după numai 33 de zile ca pontif, s-a apropiat duminică de statutul de sfânt. El a fost beatificat în cadrul unei ceremonii conduse de Papa Francisc. La eveniment au participat zeci de mii de oameni. Beatificarea este ultimul pas înainte de sfințenie în Biserica Romano-Catolică.

Ioan Paul era cunoscut sub numele de „Papa zâmbitor" datorită blândeții și simplității sale.

„Cu un zâmbet, Papa Ioan Paul a reușit să comunice bunătatea Domnului", a spus Francisc în cuvântarea sa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Născut Albino Luciani în sărăcie într-un sat de munte din nordul Italiei în 1912, a fost hirotonit preot în 1935, episcop în 1958 și cardinal în 1973.

A fost ales papă la 26 august 1978, în urma morții Papei Paul al VI-lea, luând numele de Ioan Paul pentru a-i onora pe cei doi predecesori ai săi.

Două călugărițe din casa papală l-au găsit mort în patul său. Medicii au spus că a murit în urma unui atac de cord, iar asistenții au spus că se plânsese de dureri în piept cu o zi înainte, dar că nu le-a luat în serios.

Comunicarea publică a incidentului a stârnit controverse și a alimentat teroriile conspirației. Unii au susținut că papa a murit deoarece a fost otrăvit.

„Nu există niciun fel de adevăr. Este o rușine că această poveste, acest roman noir, merge mai departe. A fost o moarte naturală. Nu există niciun mister în legătură cu acest lucru", a declarat vineri, la televiziunea italiană, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, întrebat despre teoriile conspirației.

×
Subiecte în articol: Vatican
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close