Antena 3 CNN Actualitate Religie Zeci de mii de credincioşi din toată ţara s-au rugat pe Dealul Mitropoliei la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Procesiunile continuă până duminică

Zeci de mii de credincioşi din toată ţara s-au rugat pe Dealul Mitropoliei la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Procesiunile continuă până duminică

Este sărbătoare mare astăzi în Biserica Ortodoxă. 300.000 de români îşi serbează onomastica. Zeci de mii de oameni au venit pe Dealul Mitropoliei pentru a se închina la moaştele Sfântul Dimitrie cel Nou.

de Cristina Ştefan    |    26 Oct 2023   •   10:13

Zeci de mii de oameni sunt așteptați să se închină la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Noutatea acestui pelerinaj este dată de o icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă din Grecia. Patriarhia a adus din Grecia icoana Maicii Domnului, dar și un fragment din maștele Sfântului Mare Mucenic Dimitri, Izvorâtorul de Mir.

Credincioșii din toată țara au stat ore bune și vor mai sta și în perioada următoare pentru a se închina la moaștele Sfântului Dimitrie. S-a stat inclusiv peste noapte pentru a ajunge aici, la baldachinul din curtea Patriarhiei.

Cei mai mulți spun că acest pelerinaj înseamnă speranță pentru ei, iar atunci când există speranță, orice obstacol poate fi învins, chiar și o boală gravă, ne-au spus credincioșii.

Dacă astăzi este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorutorul de mir, mâine este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, considerat ocrotitorul Bucureștiului. Şi tot astăzi, peste 300.000 de români își sărbătoresc ziua de nume.

Pelerinajul de pe Dealul Patriarhiei va dura până duminică, aşa că doritorii pot veni în continuare să se închine. Va fi însă şi mai aglomerat în zilele următoare, au spus reprezentanții Patriarției, mai ales că mâine este zi liberă pentru elevii din Capitală.

Vasile Bănescu: Peste 50.000 de pelerini au cinstit Sfintele Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Peste 50.000 de persoane au urcat Colina Bucuriei, pentru a cinsti Sfintele Moaşte, cu ocazia pelerinajului la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Pelerinajul a început sâmbătă cu scoaterea spre închinare a moaştelor Sfântului, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie şi aşezarea acestora în baldachinul din curtea Catedralei Patriarhale.

Pentru sărbătoarea de anul acesta, fragmente din mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împreună cu Icoana Maicii Domnului Panaghia Soumela - cea mai veche icoană a Sfintei Fecioare, şi cu icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir au fost aduse din Grecia de Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, spre a fi cinstite la pelerinajul de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Programul evenimentelor desfăşurate de Sfântul Dimitrie

În continuare, evenimentele prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se vor desfăşura după următorul program:

* vineri, 27 octombrie (sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor):
- 9,30 - 13,00 - Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoţi şi diaconi, în Altarul Mare de Vară
- 8,30 - 11,30 - distribuirea pachetelor cu anafură lângă Altarul Mare de Vară
- 17,00 - 21,30 - Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală

* sâmbătă, 28 octombrie:
- 9,00 - 11,00 - Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Patriarhală
- 17,00 - 21,30 - Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară

* duminică, 29 octombrie:
- 9,30 - 12,30 - Sfânta Liturghie oficiată în Altarul Mare de Vară.
- 16,00 - 18,00 - Slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Patriarhală.

Sfintele Moaşte vor fi reaşezate în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin. 

×
Subiecte în articol: Sf. Dimitrie cel Nou pelerinaj moaste
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close