Antena 3 CNN Actualitate Religie Ritualul celor 9 marți la Biserica Sfântul Anton din Bucureşti. Aici se află o icoană făcătoare de minuni pictată de Arsenie Boca

Ritualul celor 9 marți la Biserica Sfântul Anton din Bucureşti. Aici se află o icoană făcătoare de minuni pictată de Arsenie Boca

În centrul istoric al Bucureştiului se află biserica Sfântul Anton Curtea Veche, cea mai veche biserică din Bucureşti. Aici, se află atât moaştele, cât şi icoana Sfântului Antonie cel Mare. În fiecare marţi, sute de credincioşi trec pragul bisericii pentru a se ruga Sfântului Antonie cel Mare.

Ritualul celor 9 marți la Biserica Sfântul Anton din Bucureşti. Aici se află o icoană făcătoare de minuni pictată de Arsenie Boca
Sursa foto: Biserica Sfântul Anton
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2022   •   18:12

În fiecare marţi, la biserica Sfântul Anton, este zi de pelerinaj pentru sute de credincioşi. Multe domnişoare îşi doresc să-şi găsească sufletul pereche, iar Sfântul Antonie cel Mare este un puternic mijlocitor în faţa lui Dumnezeu pentru îndeplinirea acestei dorinţe. 

Potrivit credincioşilor care s-au rugat timp de nouă marţi la rând la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare, îndeplinirea dorinţelor nu a întârziat să apară, până şi cele care erau legate de căsătorie sau de găsirea sufletului pereche şi-au găsit rezolvare.

Biserica Sfântul Anton cel Mare de la Curtea Veche, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti

Mihai Cantacuzino notează în "Istoria Ţării Româneşti" existenţa bisericii "Sfântul Anton cel Mare", despre care spune că este întemeiată de către Mircea cel Bătrân.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De asemenea, istoricul Gheorghe Şincai afirmă că pe peretele ctitorilor bisericii de la Curtea Veche se aflau zugrăviţi trei prinţi cu numele de Mircea. Mircea Ciobanul, fiul acestuia şi Mircea cel Bătrân. În zilele noastre, pe peretele bisericii se află numai chipul lui Mircea Ciobanul şi al lui Ştefan Cantacuzino, notează biserica Sfântul Anton.

Biserica Sfântul Anton a fost construită pe locul celei din lemn, care a ars aproape în întregime, lund astfel denumirea de "Curtea Arsă". Din ruine a fost salvată, într-o zi de marţi, icoana Sfântului Antonie cel Mare. 

Ritualul celor 9 marţi la Biserica Sfântul Anton- Curtea Veche

În fiecare marţi, de dimineaţă până seara, curtea bisericii Sfântul Anton din Bucureşti este plină ochi de credincioşi. Abia dacă mai poţi arunca un ac, iar asta se datorează minunilor care s-au petrecut pentru miile de credincioşi de-a lungul timpului. 

Deopotrivă tineri şi bătrâni trec pragul curţii bisericii Sfântul Anton de la Curtea Veche, pentru a se ruga pentru sănătate, linişte şi pace în familie, ajutor la examene sau găsirea sufletului pereche.

În fiecare marţi se scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoţi bisericii. În cea de-a 10 zi, credincioşi care au făcut ritualul celor 9 marţi, duc la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez.

Pe lângă aceste alimente, enoriaşii mai duc şi o pâine care se împarte la nouă persoane. După aceste zile, rugăciunea celui care a respectat ritualul se îndeplineşte.

Chipuri ale Sfintei Cuvioase Parascheva pictate de Părintele Arsenie Boca

Una dintre cele mai rare icoane care se găseşte în bisericile din România, pictate de Părintele Arsenie Boca, este cea care o reprezintă pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi. 

Icoana făcătoare de minuni a sfintei se găseşte în centrul vechi al Bucureştiului, în cea mai veche biserică din Capitală, Biserica Sfântul Anton cel Mare, Curtea Veche. 

Biserica Sfântul Anton este situată vis-a-vis de Hanul lui Manuc. Despre icoană se spune că este singura icoană realizată de către Părintele Arsenie Boca în care irisul ochilor sfintei este auriu.

Rugăciune făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare

“Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem.

O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate.

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.”

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close