Antena 3 CNN Actualitate Religie RUSALII 2019. Când cad Rusaliile în acest an

RUSALII 2019. Când cad Rusaliile în acest an

RUSALII 2019. Când cad Rusaliile în acest an
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
05 Iun 2019   •   18:22

RUSALII 2019. Duminica Rusaliilor se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

RUSALII 2019. Slujbele bisericii ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată să poarte roșu. Roșul înseamnă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.

RUSALII 2019.  Sărbătoarea Rusaliilor este, de asemenea, cunoscută sub numele de Rusalii în România, în special în zonele rurale ale țării. Rusaliile se referă la credințe și superstiții vechi, care până în ziua de astăzi sunt încă practicate cu ocazia Cincizecimii.

RUSALII 2019.  În tradiția folclorică, în Joia Mare (joia dinaintea Paștelui), toate spiritele neliniștite ale fetelor moarte de tinere se ridică şi cutreieră pământul. Aceste spirite iau forma unor zâne și a altor ființe fantastice, călătoresc prin păduri și se adună în apropierea apelor. Cântecele lor se spune că îi fac pe oamenii să-şi piardă minţile și că, dacă vezi unul, vei înnebuni până în momentul în care ești curățat de aceste viziuni. De Cincizecime, aceste spirite trebuie întoarse în forma lor adevărată, de aceea se țin unele ceremonii speciale.

RUSALII 2019. Un grup de bărbați îmbrăcați în haine tradiționale românești și cunoscuți sub numele de Călușari, o societate secretă a bărbaților care au datoria de a lupta împotriva acestor spirite, fac un dans special pentru a le îndepărta. Acest dans are loc pe străzi, în curțile oamenilor afectați și în piețele publice, pentru a proteja orașul. Dansul se desfășoară numai în lunea Rusaliilor.

RUSALII 2019.  În acest moment, Călușarii îi vor ajuta și pe cei bolnavi. Este convingerea românilor că acești dansatori pot face boala să părăsească trupul dacă te întinzi pe pământ și ei sar peste tine, dar numai de Cincizecime.

RUSALII 2019. Alte tradiții includ binecuvântarea unor crenguțe de nuci și de lămâiță, astfel încât acestea să poată fi atârnate pe la uși sau purtate în buzunare pentru a aduce noroc pe tot parcursul anului. Ușile exterioare ale caselor sunt adesea frecate cu ulei de usturoi pentru a împiedica intrarea spiritelor rele, iar oamenilor le este interzis să se certe în aceste două zile, pentru a nu atrage spiritele pe pământ.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close