Antena 3 CNN Actualitate Religie SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce se întâmplă cu oamenii care mor în această perioadă? Este și cazul lui Răzvan Ciobanu care a murit în a doua zi de Paști

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce se întâmplă cu oamenii care mor în această perioadă? Este și cazul lui Răzvan Ciobanu care a murit în a doua zi de Paști

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce se întâmplă cu oamenii care mor în această perioadă? Este și cazul lui Răzvan Ciobanu care a murit în a doua zi de Paști
Sursa foto: Foto: Razvan Ciobanu/ Facebook
29 Apr 2019   •   16:09

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Răzvan Ciobanu s-a stins din viață în a doua zi de Paște și în Lunea Luminată, prima zi din Săptămâna Luminată. 

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Potrivit religiei, se spune că sufletele celor care mor în această săptămână se duc direct în Rai, indiferent de păcatele avute, porţile acestuia fiind deschise, iar cele ale Iadului ferecate.

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Învierea Mântuitorului, mărturie a triumfului asupra morţii, aruncă asupra zilelor ce-i urmează lumina puternică a biruinţei asupra întunericului. De aceea, în popor se crede că în Săptămâna Luminată, denumită şi a Paştilor sau Albă – adică intervalul de timp dintre Înviere şi Duminica Tomei – cei care mor în această perioadă merg direct în Rai, uşile acestuia fiind larg deschise oricărui suflet ce părăseşte pieritoarea lumea a trupului.

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta in această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinele vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot „Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate.

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. De asemenea, se spune că sunt primite în Rai, anume în această perioadă, şi sufletele aflate în chinurile Iadului ale celor căzuţi în păcat de la Adam şi până la venirea Mântuitorului. Tot în această perioadă, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat până la Înviere, este interzis a se posti. Bucuria biruinţei lui Hristos asupra morţii, „cu moartea pre moarte călcând”, trebuie sărbătorită cum se cuvine de orice credincios. Urarea „Hristos a înviat!” urmată de răspunsul „Adevărat a înviat!” devine de acum salutul obişnuit între credincioşii creştini, până la Înălţarea Domnului, vreme de 40 de zile.   
 

×
Subiecte în articol: Razvan Ciobanu
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close