Antena 3 CNN Actualitate Religie Sărbătoare 16 mai. Cuviosul Teodor cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare 16 mai. Cuviosul Teodor cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox

Sărbătoare 16 mai. Cuviosul Teodor cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox
Sursa foto: Foto: Pixabay.ro
de S.T.    |    16 Mai 2016   •   08:37

Sărbători 16 mai

Ortodoxe
Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Mc. Nicolae din Mețovo

Greco-catolice
Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika

Romano-catolice
Fer. Vladimir Ghika, pr. m.

Cuviosul Teodor cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox la 16 mai.

A fost ucenic al Sfântului Pahomie cel Mare. S-a născut în ținutul din Tebaida de Sus și, la vârsta de paisprezece ani, s-a retras la o mănăstire de monahi. Auzind însă de Sfântul Pahomie s-a dus la Tebaida pentru a-i fi ucenic.

După Sfântul Teodor a venit în mănăstire și mama sa, și un frate, Pafnutie. Mama Sfântului Teodor a venit pentru a-și vedea fiul care plecase de acasă, familia sa fiind foarte înstărită, fără voia părinților. A adus cu ea și scrisori din partea episcopilor prin care i se cerea Sfântului Pahomie să-i dea pe fiul ei.

Deci, venind ea aici a fost primită în casa de oaspeți din mănăstirea fecioarelor, în care se afla sora Sfântului Pahomie, și înștiințându-se că fiul său nu voiește nicidecum, nu numai să se întoarcă acasă, dar nici s-o vadă, nu s-a mai întors nici ea acasă, ci a viețuit în călugărie în mănăstirea de fecioare, pentru că socotea în sine: "De va voi Dumnezeu, voi vedea pe fiul meu între sfinții părinți și îmi voi dobândi sufletul pentru dânsul". (Viețile Sfinților)

Când a împlinit 25 de ani, Sfântul Teodor a fost ales, de dascălul său, ca însoțitor în drumurile, pe care acesta le făcea la mănăstirile puse sub ascultarea sa. A fost hirotonit preot la vârsta de treizeci de ani.

La moartea Sfântului Pahomie, Sfântul Teodor a fost ales stareț al tuturor mănăstirilor înființate de Sfântului Pahomie, reușind să aducă pacea acolo unde începuseră să apară dezbinări.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close