Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 12 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Veronica, sfânta care te ajută să devii fericit

Calendar ortodox 12 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Veronica, sfânta care te ajută să devii fericit

Calendar ortodox 12 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Veronica, sfânta care te ajută să devii fericit.

Calendar ortodox 12 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Veronica, sfânta care te ajută să devii fericit
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    12 Iul 2022   •   06:00

Calendar ortodox 12 iulie 2022. Sfânta Veronica este un personaj biblic legendar. Potrivit scrierilor bisericeşti, aceasta a fost femeia care i-a oferit Mântuitorului, în drumul spre muntele Golgota, o năframă pentru a-şi şterge faţa scăldată în sudoare.

Sfânta Veronica era originară din Cezareea lui Filip, în apropiere de Muntele Hermon, în nordul Țării Sfinte. Potrivit unei vechi tradiții, Sfânta Veronica este femeia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de boală grea, așa cum ne spune și Evanghelia după Matei: " Iată o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, apropiindu-se de El, s-a atins de poala hainei Lui.

Căci zicea în gândul ei: Numai să mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă; Iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Și s-a tămăduit femeia din ceasul acela” (Matei 9, 20). De asemenea, se pare că Sfânta Veronica a fost femeia care I-a șters fața Mântuitorului Iisus Hristos, în timpul patimilor Sale, pe drumul Golgotei.

Pe această pânză s-a imprimat chipul Mântuitorului, rămânând cunoscută în istorie ca Sfânta Mahramă – prima icoană a Mântuitorului, una nefăcută de o mână omenească.

Sărbătoare calendar ortodox 12 iulie 2022. Ce simbolizează numele Veronica

Numele Veronica este compus dintre un nume de origine latina ("vera", adica "adevarat") şi altul de origina greaca ("eikon", adica "icoana" sau "chip").

Prin alăturarea celor două cuvinte se obţine un nume ce înseamnă "Adevărata Icoana" sau "Adevăratul Chip". Acest nume trimite, în mod evident, la chipul Mântuitorului, imprimat pe mahrama sfintei.

Rugăciune către Sfânta Veronica. Sărbătoare în calendar ortodox

"Folositoare calda castigandu-te pe tine, ne rugam tie, noi, nevrednicii, si ca ceea ce ai aratat chipul lui Iisus Hristos, daruieste-ne sa-L vedem si noi, in viata cea vesnica, ca sa te cinstim si sa-ti cantam: Bucura-te, Veronica, mironosita lui Hristos!

O, preamilostiva Sfanta Veronica, care te-ai invrednicit de minunea cea nespusa a primirii Sfintei Mahrame, primeste acum si aceasta rugaciune ce-ti aducem tie si aprinde intru noi flacara iubirii de Dumnezeu, Mantuitorul nostru, ca impreuna cu tine sa ne invrednicim a canta in Imparatia lui Dumnezeu: Aliluia!"

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close