Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi

Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Mucenic Antim.

Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Sep 2022   •   06:00

Sfântul Mucenic Antim a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, dictate de împărații Dioclețian și Maximian.

Din porunca lui Maximilian, în anul 288, au murit 20.000 de creștini în Nicomidia.

În timpul acestei prigoane, Sfântul Antim era prezent în satul Semăna, nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întări pe cei de acolo în primirea muceniciei.

Una din epistolele sale trimisă creștinilor din închisoare, a fost predată împăratului Maximian. Împăratul citind epistolă, a poruncit că Antim să fie prins.

Calendar ortodox 3 septembrie 2022. Sărbătoare de Sfântul Mucenic Antim

Sunt trimiși douăzeci de soldați în căutarea și prinderea să. Antim, văzător cu duhul, le-a ieșit în întâmpinare soldaților, i-a dus la casă să, le-a slujit la masă că unor oaspeți și numai după aceea le-a mărturisit că el este cel căutat.

Soldații, uimiți de bunătatea lui Antim, i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunând că-i vor mărturisi împăratului că nu l-au găsit.

Sfântul Mucenic Antim le-a spus că nu se ferește să primescă moartea pentru Hristos și că nu i se cade cestinului să mintă.

În drum spre împărat, toți soldații au crezut în Hristos și au primit să fie botezați. Ajuns în față împăratului, Sfântul Antim a fost supus la multe torturi, iar în urmă acestora i s-a tăiat capul, scrie crestinortodox.ro

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Mucenic Antim. Sărbătoare în calendar ortodox 3 septembrie 2022

Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile.

Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată.

Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!". Amin.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close