Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Muceniţă Filoftea

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Muceniţă Filoftea

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Muceniţă Filoftea.

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Muceniţă Filoftea
Sursa foto: Doxologia.ro
de Georgiana Adam    |    07 Dec 2021   •   10:27

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Muceniţă Filoftea, o sfântă de 12 ani.

Sfânta Filoftea s-a născut în cetatea Târnov, din părinţi cu frică de Dumnezeu. Este crescută în dreapta credinţei, mai ales de către mama ei, care moare când sfânta era doar o copilă.

Deşi era doar un copil, de doar 12 ani, Sfânta Muceniţă Filoftea postea, asculta Scripturile şi era milostivă. 

După moartea mamei, tatăl acesteia se căsătoreşte pentru a doua oară. Soţia tatălui nu a iubit-o niciodată pe Sfânta Filoftea, iar de cele mai multe ori, aceasta era lovită şi certată de către mama ei vitregă. 

Calendar ortodox 7 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Filoftea

Tânăra fecioară nu se oprea din înfăptuirea binelui şi le împărţea săracilor şi celor flămânzi hainele ei, dar şi mâncarea. 

Văzând acţiunile pe care Filoftea le făcea, tatăl acesteia este biruit de mânie şi o loveşte ori de câte ori acesta face un gest de milostenie. Într-una din zile, nemaifiind stăpân pe el, tatăl aruncă un topor asupra sfintei şi o răneşte la picior. Din această rană, sfânta moare pe loc. 

Venindu-și în fire, tatăl ei a fost cuprins de spaimă și vrând să-i ridice trupul, nu putea nici să-l atingă, nici să se apropie de el.

Văzând acestea, a alergat în cetate și le-a spus arhiepiscopului și conducătorilor cetății tot ce se întâmplase și că trupul fericitei zăcea pe pământ, și că era cinstit de Dumnezeu cu strălucire cerească.

Aceasta auzind, arhiepiscopul împreună cu mai-marii cetății și cu popor mult, au alergat cu făclii și cu tămâie și cu rugăciuni, și văzând sfântul trup strălucind cu acea lumină dumnezeiască, s-au minunat cu toții și au lăudat pe Dumnezeul minunilor, Care și acum, în vremurile din urmă, preamărește pe robii Săi care împlinesc cu fapta poruncile Lui.

Apoi au încercat, împreună cu arhiepiscopul, să ridice trupul sfintei și o ducă în cetate. Dar n-au putut nici să-l miște, așa încât s-au înspăimântat ci toții. Au început să se roage cu stăruință lui Dumnezeu și Sfintei Filofteia, dar nici așa nu au putut s-o ridice.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Muceniţă Filoftea de la Argeş

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți.

Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul.

Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele.

Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău.

Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

×
Subiecte în articol: calendar ortodox sfanta filoftea
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close