Antena 3 CNN Actualitate Religie Sfântul Gherman, sărbătorit de creștini ortodocși. Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine

Sfântul Gherman, sărbătorit de creștini ortodocși. Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine

Sfântul Gherman, sărbătorit de creștini ortodocși. Ce trebuie să faci azi ca să îți meargă bine
Sursa foto: Foto: Pixabay
12 Mai 2016   •   12:48

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc, an de an, pe 12 mai, pe Sfântul Gherman, Patriarh al Constantinopolului, apărător al icoanelor și al credincioșilor în perioada bizantină a iconoclasmului. Povestea vieții sale este tristă, însă puterea credinței i-a adus nemurirea.

Sărbătoarea Sfântului Gherman e cunoscută în popor ca Harmanul viermilor sau Ghermanul. Pe vremuri, țăranii îl țineau cu sfințenie, fiind convinși că Sfântul este protectorul animalelor și al culturilor, apărându-le de viermi. Ghermanul reprezintă și azi belșugul lanurilor semănate și, în semn de respect, de ziua lui, oamenii nu lucrează câmpul, nu cos, nu spală, nu fac treburi casnice de niciun fel și nu se piaptănă. Altminteri, se înmulțesc viermii printre recolte, bate grindina, atacă lupii, iar ulii fură puii. Tot ca să le meargă bine, femeile împart ulcele cu lapte. Acum e momentul în care ciobanii scot brânza din burduf și o spală.

Sursă: libertateapentrufemei.ro

×
Subiecte în articol: sarbatoare
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close