Antena 3 CNN Actualitate Religie SFÂNTA PARASCHEVA 2019. Coadă uriașă la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași

SFÂNTA PARASCHEVA 2019. Coadă uriașă la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași

SFÂNTA PARASCHEVA 2019. Coadă uriașă la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași
11 Oct 2019   •   12:41

SFÂNTA PARASCHEVA 2019. Update ora 12.40: Numărul pelerinilor a depășit 25.000, iar timpul de așteptare e undeva la șapte ore. 

SFÂNTA PARASCHEVA 2019.  Aproximativ 17.000 de persoane stau la un rând de câţiva kilometri aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sf Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă în această dimineaţă pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane.

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la rândul format pe străzile din spatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt peste 17.000 de persoane. Aproximativ 7.000 dintre cei care stau la rând sunt pelerini veniţi din Voluntari, ei fiind aduşi de 140 de autocare.

SFÂNTA PARASCHEVA 2019. Cei care ajung acum să se închine la racla Sf Cuvioase Sf Parascheva stau la rând de azi noapte de la ora 2,00. Mulţi dintre ei au ţinut să fie prezenţi la Mitropolie pentru a lua parte la procesiunea de scoatere a moaştelor din Catedrală, eveniment care a avut loc vineri dimineaţă la ora 06,00.

"Pentru pelerinii care vin în aceste zile la Iaşi au fost tipărite 100.000 de exemplare din "Ghidul pelerinului", cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, 250.000 de iconiţe plastifiate înfăşându-i pe Sfântul Ierarh Spiridon şi Sfânta Parascheva, două pliante color despre vieţile celor doi sfinţi în câte 10.000 de exemplare. Toate acestea vor fi distribuite gratuit pelerinilor care vor veni la Iaşi", a explicat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

SFÂNTA PARASCHEVA 2019. Conform sursei citate, anul acesta "Voluntarii Sfintei Parascheva" sunt în număr de 120 de laici şi 40 de preoţi.

"Laicii vor fi prezenţi şi la Gară sau în anumite puncte de informare din oraş unde să îndrume pe pelerini, în catedrală şi în curte sau de-a lungul rândului. Cei 40 de preoţi vor merge, la anumite intervale orare, de-a lungul rândului de pelerini pentru a discuta cu ei, a le răspunde la întrebări, a le aduce la cunoştinţă anumite informaţii. Există un program numit "Hrană pentru pelerini", prin care Biroul de Asistenţă Socială al Mitropoliei oferă 30.000 de pachete care constau în alimente ambalate, patiserie ambalată, ceai cald, cafea, în perioada 11-15 octombrie. La aceste pachete se adaugă ceai cald în fiecare noapte în intervalul 21.00-06.00. Desigur, vor mai fi şi alte instituţii bisericeşti sau laice care vor oferi hrană, ceai sau cafea", a spus preotul Constantin Sturzu.

Municipalitatea ieşeană a anunţat că pe străzile din apropierea Mitropoliei vor fi amplasate şase ecrane de mari dimensiuni.

"Pe ecranele mari situate de-a lungul rândului pelerini vor putea vedea şi auzi slujbele din catedrală, vox-pop-uri cu pelerini care au venit în alţi ani, cuvinte duhovniceşti, vor afla informaţii utile despre program sau despre cum să se închine când ajung la sfintele moaşte. Nu va fi transmisie continuă, vor exista şi momente de pauză, desigur", a mai spus preotul Constantin Sturzu.

×
Subiecte în articol: Sfânta Parascheva
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close